Το καινοτόμο πρόγραμμα street art ξεκίνησε στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Δικτύου Civinet Greece Cyprus, με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και μιας σειράς Δήμων – μελών του Δικτύου.

Πρόκειται για την εκστρατεία «Outta Climate Festival» που προσπαθεί να συνδέσει την κλιματική κρίση, με την οδική ασφάλεια, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τον πολιτισμό, αξιοποιώντας την τεχνική του asphalt art, όπως και άλλες μορφές τέχνης. Η τεχνική του asphalt art είναι ουσιαστικά μια τεχνική street art που υλοποιείται επί της ασφάλτου, προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή των οδηγών, να μειώσει τις ταχύτητες και ενίοτε να αλλάξει τον σχεδιασμό και την λειτουργία των οδών προς όφελος των πεζών, των ποδηλάτων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, νέοι γονείς κ.α.). Η μεθοδολογία αυτή υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ και έχει ήδη επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πάνω από 64 πόλεις.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ως μέλος του δικτύου συμμετέχει σε αυτή τη δράση για την οδική ασφάλεια Αsphalt Art (γκράφιτι ασφάλτου). Μάλιστα, έχει προγραμματίσει μια διήμερη γιορτή την Πέμπτη 15 και Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου που θα είναι αφιερωμένη στη βιώσιμη και ασφαλή μετακίνηση των μαθητών. Η δράση θα υλοποιηθεί στη Βάρη και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των οδών Εστίας και Άττιδος, όπως επίσης και κατά μήκος της οδού Άττιδος μεταξύ Εστίας και Δήμητρας για μήκος περίπου 30 μέτρα, μπροστά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βαρης.

Υπεύθυνος για την υλοποίηση της παρέμβασης «asphalt art» θα είναι ο διεθνούς φήμης εικαστικός Soteur, ο οποίος θα δημιουργήσει, με τη συμμετοχή των μαθητών των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού, μια εκπληκτική καλλιτεχνική σύνθεση με καμβά το δρόμο του σχολείου τους.

Το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα για τις μικρότερες τάξεις θα περιλαμβάνει παραστάσεις από καταξιωμένους καλλιτέχνες του Jazz Solidarity Network, με θέμα «Jazz around the kids – Φτιάχνω μουσική με ορχήστρα ζωντανή». Μια μουσική – εκπαιδευτική διαδραστική παράσταση όπου τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τζαζ ρυθμούς και θα πειραματιστούν με κρουστά όργανα και μουσικές ιστορίες.

Εκτός από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο πρόγραμμα συμμετέχει η Περιφέρεια Αττικής, ο Άγιος Δημήτριος, το Ηράκλειο Κρήτης, η Χερσόνησος, το Καρπενήσι και η Βέροια. «Με την ελπίδα πως με τέτοιους δημιουργικούς τρόπους θα αλλάξει η λειτουργία των δρόμων και η οδηγική συμπεριφορά όλων μας, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα συνεχίσει να υλοποιεί με κάθε ευκαιρία αντίστοιχες δράσεις, πάντα με γνώμονα τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.