Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν δύο κάτοικοι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εξαιτίας της αυθαίρετης κοπής δέντρων που πραγματοποίησαν εντός των οικοπέδων τους χωρίς να ακολουθήσουν την νόμιμη – όπως ορίζει ο κανονισμός για το πράσινο της πόλης– διαδικασία με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελία στο Δήμο, υπάλληλος του Τμήματος Πρασίνου διενήργησε αυτοψία σε οικόπεδο επί της οδού Ντάβαρη στον Ασύρματο Βάρκιζας και διαπίστωσε την αυθαίρετη κοπή τεσσάρων ελαιοδένδρων, μεγάλης ανάπτυξης. Το πρόστιμο που υπεβλήθη στον ιδιοκτήτη του ακινήτου ανέρχεται στα 10.000 ευρώ (2.500 ευρώ για κάθε δέντρο).

Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης οφείλει να φυτέψει στην ιδιοκτησία του ή να προσκομίσει στο δημοτικό φυτώριο δεκαέξι δέντρα με ύψος κορμού τουλάχιστον 2,20μ. και περίμετρο κορμού 30 εκ., με το είδος και τις ακριβείς προδιαγραφές των οποίων θα του υποδείξει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου, ανάλογα με το φυτικό υλικό που χάθηκε.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά για ιδιοκτήτη ακινήτου επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου στη Βούλα, ο οποίος προχώρησε και αυτός αυθαίρετα σε κοπή μίας αροκάριας, μεγάλης ανάπτυξης. Το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει είναι 2.500 ευρώ, ενώ οφείλει να φυτέψει ή να προσκομίσει στο δημοτικό φυτώριο τέσσερα δέντρα.

Βάσει του Κανονισμού Πρασίνου, στις περιπτώσεις νόμιμης, κατόπιν σχετικής άδειας κοπής υγιούς δένδρου εντός ιδιοκτησίας, εντός ή εκτός περιγράμματος οικοδομής ή στο πεζοδρόμιο αυτής, αντικαταβάλλεται στο Δήμο από τον ιδιοκτήτη το ποσό των 300 ευρώ για κάθε δέντρο και το πράσινο αντικαθίσταται με 4 νέα δέντρα.

Σε περίπτωση παραβίασης των ανωτέρω και κοπής δένδρου χωρίς την προηγούμενη λήψη της σχετικής σύμφωνης γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου, επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη πρόστιμο 2.500 ευρώ για κάθε δένδρο.