Σε τροποποιήσεις του ισχύοντος Κανονισμού Πρασίνου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι η κατάρτιση του Κανονισμού ψηφίστηκε το 2020 με στόχο την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής αλλά και του αστικού πρασίνου ως αναπόσπαστου τμήματος της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ουσιαστικά, στον Κανονισμό Πρασίνου προστέθηκαν τέσσερις επιπλέον κανόνες οι οποίοι είναι οι εξής: Συγκεκριμένα, τα προϊόντα ξυλείας (κορμοί) που προέρχονται από κοπές δέντρων ή κλαδέματα που διενεργούν τόσο τα συνεργεία της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου, όσο και τα συνεργεία του εκάστοτε αναδόχου των σχετικών εργασιών, διατίθενται στη Κοινωνική Υπηρεσία για τη κάλυψη των ατομικών αναγκών των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων του Δήμου μετά από σχετικό αίτημα τους. Τα λοιπά προϊόντα μικρότερων κλάδων που προέρχονται από κοπές δέντρων ή κλαδέματα που διενεργούν συνεργεία του εκάστοτε αναδόχου των σχετικών εργασιών μεταφέρονται με δικές του δαπάνες, σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση ανακύκλωσης μη επικινδύνων αποβλήτων, με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής εδαφοβελτιωτικού – λιπάσματος για λογαριασμό του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Επίσης, μετά από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων και μόνο, τα δέντρα που καθίστανται επικίνδυνα ή έχουν πέσει, απομακρύνονται άμεσα πάντα σε συνεργασία με το αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας, παρακάμπτοντας τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η φύτευση δένδρων επί των πεζοδρομίων αποτελεί ευθύνη του Δήμου ο οποίος λαμβάνει υπόψη παραμέτρους, όπως είναι η κίνηση των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, η τήρηση των εκάστοτε ισχυουσών προδιαγραφών σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία, τα επιτρεπόμενα είδη προς φύτευση, κλπ. Στο νέο Κανονισμό Πρασίνου απαγορεύεται η φύτευση δένδρων επί των πεζοδρομίων από ιδιώτες χωρίς την άδεια της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου. Η φύτευση μεμονωμένων νέων δένδρων επί πεζοδρομίων, δύναται να γίνει και από ιδιώτες με δικές τους δαπάνες, με την υποβολή έγγραφης αίτησης στη Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου, η οποία μετά από αυτοψία καθορίζει τη θέση, το είδος και το μέγεθος των δένδρων και δίνει τη σχετική έγκριση, εφόσον το πλάτος του πεζοδρομίου το επιτρέπει.

Τέλος, καθώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο των αυτοσχέδιων χώρων στάθμευσης από ιδιώτες, από εδώ και στο εξής απαγορεύεται η κάλυψη επιφάνειας του εδάφους με κάλυμμα μη διαπερατό στο νερό (π.χ. άσφαλτος, μπετόν) ή οποιοδήποτε κάλυμμα που εμποδίζει την φύτευση και ανάπτυξη φυτών.