Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια με την «οικοδομική έκρηξη» στα νότια προάστια και σε συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, τη Βούλα και τη Βάρκιζα δεν έχει προηγούμενο.

Στο βωμό των επενδύσεων και της ανάπτυξης όπως έχουν βαφτίσει την οικοδομική δραστηριότητα, αλλοιώνονται οι φυσιογνωμίες των πόλεων, χάνεται η έννοια της γειτονιάς, εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού οι μονοκατοικίες με τα κεραμίδια και τους κήπους που μύριζαν γιασεμί και στη θέση τους σηκώνονται κάτι φαραωνικά κτίρια, πραγματικά εκτρώματα, που ταιριάζουν μόνο σε πόλεις που βρίσκονται υπό κατασκευή εκ του μηδενός.

Μπροστά σε αυτό το οικοδομικό «τσουνάμι» που δείχνει ικανό να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του, ο πρώτος Δήμαρχος που προτάσσει τα στήθη του με όσες δυνάμεις έχει, είναι ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος με την απόφασή του να αναστείλει τις οικοδομικές άδειες που κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων του ν. 4057/2012 (ΝΟΚ) και οδηγούν στην υπερδόμηση.

grigoris-konstantellos

Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει όλοι οι δημότες, κάτοικοι, αιρετοί να είναι ενωμένοι για να μπει ένα φρένο στην ξέφρενη οικοδομική δραστηριότητα που αν συνεχιστεί, θα μετατρέψει την πόλη από κηπούπολη σε τσιμεντούπολη.

Τα φιλόδοξα σχέδια των κατασκευαστικών εταιρειών είναι να χτιστούν όλα τα αδόμητα οικόπεδα της περιοχής δίχως να νοιάζονται για το μέλλον της πόλης. Ήδη, οι πρώτες αντιδράσεις από εκπροσώπους κατασκευαστικών εταιρειών εμφανίστηκαν μετά την απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για αναστολή οικοδομικών αδειών.

Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών έχουν το θράσος να χαρακτηρίζουν «ντροπή» την απόφαση του Δήμου να προστατέψει την πόλη, ενώ δεν διστάζουν να λένε ότι η δημοτική αρχή έλαβε αυτή την απόφαση καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους. Αποκορύφωμα των γραφικών αντιδράσεων είναι το γεγονός ότι σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν μέσω επιστολής ακόμη και στον Πρωθυπουργό.

oikodomi2

Είναι προφανές ότι την περιοχή της Βάρης, Βούλας, Βάρκιζας και Βουλιαγμένης την βλέπουν σαν ένα φιλέτο έτοιμο να το κατασπαράξουν, όπως τα γεράκια κατασπαράζουν το θήραμά τους. Μόνο που στα 3Β υπάρχει ένας Δήμαρχος που είναι έτοιμος να συγκρουστεί για να προασπίσει τα συμφέροντα της πόλης και των κατοίκων της.

Θέλοντας να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους όσοι ορέγονται στην υπερδόμηση της πόλης, ο Δήμαρχος γνωστοποίησε πως ο Δήμος βρίσκεται σε προχωρημένη φάση για την έκδοση νέου τοπικού πολεοδομικού σχεδίου που θα βάλει τέλος και σε κάθε άλλη προσπάθεια «τσιμεντοποίησης» του προαστίου.