Μια «κυψέλη» μελλοντικών πρωταθλητών της επιτραπέζιας αντισφαίρισης βρίσκεται στη Βούλα στην οδό Λευκάδος, εκεί όπου χτυπά δυνατά η καρδιά του τμήματος πινγκ πονγκ του Άρη Βούλας.

Ο «Δημοσιογράφος» συνάντησε την εμβληματική πρωταθλήτρια της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης, Χριστίνα Φίλη, που είναι πλέον προπονήτρια των ακαδημιών και των αγωνιστικών τμημάτων του Άρη Βούλας, συζητώντας για τον σύλλογο, το άθλημα και τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε διαδικασία ανακαίνισης.

Η Χριστίνα Φίλη είναι κάτοχος 8 πανελλήνιων τίτλων στο απλό γυναικών και 15 στο ομαδικό, ενώ είναι η μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια που έχει αγωνιστεί σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Παρίσι, 1994), όπως και η μοναδική που έχει μετάσχει σε καθοριστικό ματς για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ναντ, Προολυμπιακό τουρνουά 2008) ενώ αμέτρητοι είναι οι πανελλήνιοι τίτλοι που έχει κατακτήσει στο διπλό και διπλό μικρό γυναικών.

Το τμήμα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης έχει περίπου μισό αιώνα ιστορία, από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι και σήμερα, με σημαντικές διακρίσεις τόσο στα γυναικεία όσο και στα ανδρικά τμήματα. «Ο άνθρωπος που βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στο τμήμα είναι ο ακούραστος Σταύρος Πλακαντωνάκης, ο οποίος είναι η ψυχή της ομάδας», ήταν οι πρώτες κουβέντες της Χριστίνα Φίλης, που δείχνει μεγάλο σεβασμό στον άνθρωπο που έχει αφιερώσει μια ολόκληρη ζωή στο λατρεμένο του σπορ και φυσικά στην αγαπημένη του ομάδα.

Σε πρώτο πλάνο οι ακαδημίες

Ο σύλλογος διατηρεί τμήματα για όλες τις ηλικίες και κατηγορίες, από παιδιά δημοτικού έως και βετεράνους. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο έμπειρο προπονητικό επιτελείο, το οποίο ασχολείται με τα τμήματα υποδομών που στελεχώνονται από παιδιά πρώτων τάξεων του δημοτικού. Διαθέτει μία από τις καλύτερες αίθουσες πινγκ πονγκ στην Ελλάδα, με δάπεδο ολυμπιακών προδιαγραφών. Οι προπονήσεις είναι καθημερινές από Δευτέρα έως Παρασκευή 6-8 μ.μ., τα τμήματα αρχαρίων ξεκινούν από τις 4.30 μ.μ. μέχρι τις 6.30 μ.μ. και μετά τις 8 μ.μ. λειτουργεί το τμήμα ερασιτεχνών και βετεράνων. «Αυτή τη στιγμή ο σύλλογος έχει 40 παιδιά ηλικίας από 6 έως 16 ετών και είμαστε στην ευχάριστη θέση να τονίσουμε ότι ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά υπάρχουν πολλά ταλέντα από τις νεότερες ηλικίες, τα οποία εφόσον συνεχίσουν το πινγκ πονγκ, είναι δεδομένο ότι θα φτάσουν ψηλά», τονίζει η Χριστίνα Φίλη.

Λόγω της ιδιαιτερότητας του αθλήματος, το 2007 ιδρύθηκε και δεύτερη ομάδα με την ίδια έδρα, ο ΑΟ Άρης 2006, με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερα παιδιά να γευτούν την χαρά που προσφέρει το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. «Τα τμήματα είχαν γεμίσει από παιδιά και στους αγώνες ήταν αδύνατο να παίξουν όλοι οι αθλητές. Σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να κάθονται στον πάγκο και να μην αγωνίζονται γιατί το άθλημα του πινγκ πονγκ έχει κάποιους ιδιαίτερους κανόνες. Έτσι, προκειμένου να αγωνίζονται όλα τα παιδιά, δημιουργήθηκε μια δεύτερη ομάδα, ο ΑΟ Άρης 2006 με τον οποίο μοιραζόμαστε τα ίδια χρώματα, την ίδια εγκατάσταση και φυσικά την ίδια αγάπη για το άθλημα», εξηγεί η Χριστίνα Φίλη. Μάλιστα, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, στο εξωτερικό αρκετές ομάδες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, δημιουργούν ομάδες Β και Γ.

ping-pong

Από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του συλλόγου ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας στο ομαδικό νεανίδων το 1986. Η επί δύο συναπτά έτη συμμετοχή στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της γυναικείας ομάδας, αλλά και της αντρικής το 2007. Την αγωνιστική χρονιά 2007-2008 μάλιστα, η γυναικεία ομάδα, η οποία είχε κατακτήσει και την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Ελλάδος, κατάφερε να περάσει και στον δεύτερο γύρο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Τις χρονιές 2006-7 και 2007-8, η γυναικεία ομάδα έφτασε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, ενώ στο κύπελλο 2006-7 η αντρική ομάδα αν και αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία (Α2) κατάφερε να φτάσει μέχρι τον ημιτελικό του κυπέλλου. Τη φετινή αγωνιστική χρονιά 2023- 24, η ανδρική ομάδα συμμετέχει στη Β’ εθνική (τελευταία συμμετοχή στην Α1 το 2017) ενώ η γυναικεία ομάδα στην Α2 κατηγορία έπειτα από τον περσινό της υποβιβασμό.

Αρωγός ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Η σωστή λειτουργία ενός αθλητικού συλλόγου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εγκαταστάσεις που διαθέτει προς όφελος των αθλητών και προπονητών, να είναι ένα περιβάλλον ευχάριστο, λειτουργικό και πάνω από όλα ασφαλές. Όπως ανέφερε η Χριστίνα Φίλη, η διοίκηση του Δήμου και ειδικότερα ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ο οποίος υπήρξε ο ίδιος αθλητής του πινγκ πονγκ στον Άρη Βούλας, στέκεται δίπλα στον σύλλογο και δίνει λύσεις σε κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται.

«Με τη βοήθεια του Δήμου ανακαινίσαμε μετά από 35 χρόνια περίπου τα αποδυτήρια και τις τουαλέτες και θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο καθώς με τις δικές του ενέργειες αποκτήσαμε σύγχρονες εγκαταστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Φίλη. Στα άμεσα σχέδια είναι και η αντικατάσταση του ταραφλέξ (δάπεδο) το οποίο έχει να αλλαχθεί από το 2004. «Όπως σε κάθε σύλλογο, έτσι και στο τμήμα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Άρη Βούλας υπάρχουν λειτουργικά έξοδα τα οποία καλύπτονται από τις συνδρομές των ακαδημιών, από χορηγίες κατοίκων της περιοχής και φυσικά από την ετήσια επιχορήγηση που λαμβάνουμε από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προκειμένου να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας», είπε η Χριστίνα Φίλη.