Τι παραλίες θέλουμε; Ελεύθερες και καθαρές. Μπορούμε να τις διατηρήσουμε όμορφες και αστραφτερές; Η δική μου άποψη είναι πως δεν μπορούμε.

Βάσει του Συντάγματος ο αιγιαλός και οι παραλίες είναι δημόσια αγαθά και όλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να είναι ελεύθερες προσβάσιμες για τον λαό.

Η πρόσφατη επίσκεψή μου σε ελεύθερη παραλία του Δήμου, απόγευμα καθημερινής, με έπεισε πως η κοινωνία μας δεν είναι πρόθυμη να προστατέψει και να σεβαστεί αυτό το κοινωνικό αγαθό. Ήταν η τελευταία φορά που πήγα σε ελεύθερη ακτή.

Είδα λουόμενους να θάβουν στην άμμο τα κουκούτσια από τα φρούτα που έτρωγαν. Είδα πιτσιρικάδες να πετούν τα σκουπίδια τους στους κάδους απορριμμάτων, να αστοχούν και να τα αφήνουν απ’ έξω. Είδα εκατοντάδες αποτσίγαρα βιδωμένα στην άμμο. Είδα παρέες να βάζουν στη διαπασών μουσική, αδιαφορώντας για τον διπλανό τους. Είμαι υπέρ της μουσικής στην παραλία, αρκεί να σέβεσαι τον διπλανό σου. Είδα ένα μικρό κοριτσάκι που έκλαιγε γιατί είχε πατήσει γυαλιά από σπασμένο μπουκάλι που κάποιοι είχαν αφήσει από το προηγούμενο βράδυ έπειτα από τα αυτοσχέδια πάρτι που οργανώνουν. Είδα περίεργες φάτσες να κοιτούν επίμονα τις τσάντες των λουόμενων, έτοιμοι να απλώσουν τα χέρια τους.

Τρόμος. Να προστατευτείς από τα σπασμένα γυαλιά, από την άμμο που έχει ποτιστεί από σκουπίδια, από τους επίδοξους κλέφτες; Και όλα αυτά για να κάνω ένα μπάνιο σε ελεύθερη ακτή. Ποτέ ξανά. Θα μου πείτε και πού να πάμε, στις οργανωμένες για να δώσουμε μια περιουσία. Τεράστιος μύθος. Αν θέλετε να πάτε στον Αστέρα Βουλιαγμένης ή στο Κράμπο προφανώς και θα πληρώσετε αρκετά χρήματα για τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρουν. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτές οι οργανωμένες ακτές στην περιοχή μας.

Για πρώτη φορά, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εξασφάλισε δωρεάν είσοδο στις οργανωμένες ακτές της Βούλας και της Βάρκιζας. Στην Α’ πλαζ Βούλας μπορείτε να πάρετε μαζί σας το καρεκλάκι και την ομπρέλα σας και να απολαύσετε το μπάνιο σας εντελώς δωρεάν. Το ίδιο συμβαίνει και στην ακτή Βάρκιζας. Δωρεάν είσοδο, δωρεάν ξαπλώστρες για όλους τους δημότες. Ακόμα και στην πλαζ Βουλιαγμένης, το εισιτήριο εισόδου δεν είναι αποτρεπτικό, καθώς στοιχίζει μόλις πέντε ευρώ και περιλαμβάνει και ένα σετ ξαπλώστρα. Καταλαβαίνει κανείς ότι από οικονομικής πλευράς δεν έχει καμία διαφορά αν θα πάει κάποιος στις ελεύθερες παραλίες ή στις οργανωμένες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι θα περπατάς σε μια καθαρή ακτή, δεν θα φοβάσαι για τα υπάρχοντά σου, δεν θα τραυματιστεί το παιδί σου από σπασμένα γυαλιά και γενικότερα θα βρίσκεσαι σε ένα προστατευμένο περιβάλλον και μάλιστα δωρεάν, αρκεί να είσαι δημότης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.