Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Για τους επόμενους πέντε μήνες και σε καθημερινή βάση ο Δήμος, η Πολιτική Προστασία και οι εθελοντικές ομάδες θα βρίσκονται επί ποδός, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την πρόληψη για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών.

Η Πολιτική Προστασία Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό 17 ατόμων και σε αυτό θα προστεθούν επιπλέον 45 εποχικοί υπάλληλοι, ενώ παράλληλα ο στόλος των οχημάτων πυρόσβεσης ανέρχεται σε 17. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης σε όλα τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας, επισκευάστηκαν και οι 28 δεξαμενές νερού (12 στη Βούλα, 8 στη Βουλιαγμένη, 8 στη Βάρη), έγινε αυτοψία και στους 36 πυροσβεστικούς κρουνούς (17 στη Βούλα, 11 στη Βουλιαγμένη, 6 στη Βάρη και 2 στη Βάρκιζα), ενώ από πέρσι υπάρχουν και 3 δεξαμενές νερού ελικοπτέρων οι οποίες βρίσκονται στο Πανόραμα Βούλας.

Επαγρύπνηση
Καθημερινά άλλωστε θα επιτηρούν το χώρο πυροφύλακες σε δέκα καίρια σημεία για τυχόν άμεση επέμβαση. Η στελέχωση των θέσεων με πυροσβεστικά οχήματα και πυροφύλακες οι οποίοι θα κάνουν δύο βάρδιες αφορά: To πυροφυλάκιο Βουλιαγμένης στο Καβούρι, τo πυροφυλάκιο Βάρκιζας στην ανατολική παραλία, το πυροφυλάκιο Βούλας στο Πανόραμα, την περιοχή του λόφου Πευκωτό, την περιοχή στο κοιμητήριο Βουλιαγμένης και στην πλατεία Ζησιμοπούλου στη Βάρκιζα. Στις περιπτώσεις που η επικινδυνότητα για πυρκαγιά είναι επιπέδου «4», υπάρχει επιπλέον αυξημένη επιτήρηση στις εξής περιοχές: Στον Άγιο Νεκτάριο στο Πανόραμα, στο λόφο Μπαράκο στη Βάρη, στη χερσόνησο της Πούντας (πρώην ΠΙΚΠΑ) στη Βούλα και στο λόφο των ΛΟΚ στο Καβούρι.

Στις περιπτώσεις που η επικινδυνότητα για πυρκαγιά είναι επιπέδου «5», οι βάρδιες θα είναι 24ωρες. Για τις παραπάνω βάρδιες και επιτηρήσεις η Πολιτική Προστασία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συνεργάζεται με τις εθελοντικές ομάδες της περιοχής. Να σημειωθεί πως σε αυτό τον σχεδιασμό προστίθενται και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που μόνιμα σταθμεύουν και επιτηρούν στα όρια του Δήμου, ενώ σε βαθμό επικινδυνότητας «4» και «5» τα οχήματα αυτά γίνονται 3. Η αντιπυρική θωράκιση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ενισχύεται με το πρωτοποριακό για τη χώρα, σύστημα εναέριας 24ωρης επιτήρησης του αστικού, περιαστικού και δασικού πράσινου της πόλης, με τη χρήση drone, για την έγκαιρη προειδοποίηση και (μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων) αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων σχετιζόμενων με την κλιματική κρίση καταστάσεων.

Επιπλέον, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ενεργοποίησε τις δύο θερμικές κάμερες πυρανίχνευσης που βρίσκονται στο Πανόραμα Βούλας και στο λόφο δίπλα από το κοιμητήριο Βουλιαγμένης, προκειμένου όταν εντοπίζουν σε ακτίνα 1,5 χλμ καπνό ή φλόγα να «ειδοποιούν» την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική.

Πολυμορφικό όχημα
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης χαρακτηρίζεται ως πευκόφυτη περιοχή, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς κυρίως τους θερινούς μήνες είναι ιδιαίτερα υψηλός. Εκτός από τον ορεινό όγκο της περιοχής, πεύκα υπάρχουν και στον κεντρικό ιστό της πόλης που πρακτικά σημαίνει ότι πολλά σημεία στο Δήμο όπως πάρκα, πλατείες, άλση είναι γεμάτα από ξερές πευκοβελόνες οι οποίες αποτελούν ιδιαίτερα εύφλεκτο υλικό που θα μπορούσε να προκαλέσει την έναρξη μιας πυρκαγιάς.

Το νέο πολυμορφικό όχημα που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος μετατρέπεται σε αναρροφητήρα εύφλεκτων υλικών (πευκοβελόνων, ξερών φύλλων και κουκουναριών). Το όχημα διαθέτει μια στιβαρή μονάδα αναρρόφησης διαμέτρου 600 χιλ., μια μάνικα διαμέτρου 250 χιλ. και μήκος 10 μέτρων προκειμένου να μπορεί να διεισδύει σε σημεία που δεν φτάνει το όχημα. Στο πίσω μέρος του οχήματος είναι τοποθετημένος ένας ανατρεπόμενος κάδος που μαζεύει όλα τα εύφλεκτα υλικά και στη συνέχεια τα αδειάζει σε συγκεκριμένο σημείο που έχει ορίσει ο Δήμος. Το ίδιο όχημα με αλλαγή του εξοπλισμού του γίνεται επίσης πυροσβεστικό και αλατιέρα.

oxima1

Το νέο πολυμορφικό όχημα του Δήμου έχει αναρροφητήρα για τον καθαρισμό του
αστικού ιστού από πευκοβελόνες και ξερόχορτα

Αποψίλωση
Ένα από τα πολλά μέτρα που λαμβάνει κάθε χρόνο ο Δήμος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία είναι η ενημέρωση προς τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων να απομακρύνουν τα ξερά χόρτα αλλά και τυχόν εύφλεκτα υλικά. Για όσους ιδιοκτήτες δεν καθαρίσουν, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν την υποχρέωση αυτεπάγγελτα να μπουν στο χώρο και να επιβάλλουν το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Τέλος, η Διεύθυνση Πρασίνου και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ξεκίνησαν τον καθαρισμό και την αποψίλωση από ξερόχορτα και πάσης φύσης εύφλεκτα υλικά στους κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, πεζοδρόμια, αλσύλλια, πάρκα, δημοτικά οικόπεδα, ρέματα) προκειμένου να προστατευτεί ο Δήμος από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς ενώ σε εξέλιξη είναι και η συντήρηση των δασικών δρόμων της περιοχής στο Πευκωτό, σε σημεία του Πανοράματος, στο λόφο των ΛΟΚ στο Καβούρι, στη Φασκομηλιά, στο λόφο Μπαράκο στη Βάρη, σε σημεία του Χερώματος Βάρης αλλά και στο Δίλοφο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοσιογράφος, τεύχος 61