Την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023  ανοίγει τις πόρτες της η οργανωμένη ακτή Βάρκιζας με την δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να εφαρμόζει το μέτρο της δωρεάν πρόσβασης σε όλους τους δημότες της πόλης με την επίδειξη της Κάρτας του Δημότη.

Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης την Παρακευή 16 Ιουνίου 2023 το τελικό σχέδιο της σύμβασης για τη μίσθωση της οργανωμένης και ελεύθερης ακτής Βάρκιζας από την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να λειτουργήσει εκ νέου η πλαζ. Ως γνωστόν στις 9 Ιουνίου το 2017 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της ΕΤΑΔ αναφορικά με την Ανατολική παραλία της Βάρκιζας, έκταση η οποία ουδέποτε παραδόθηκε στο Δήμο, λόγω νομικού κωλύματος με τους υπομισθωτές της παρακείμενης οργανωμένης ακτής.

Για την πλαζ Βάρκιζας το δημοτικό συμβούλιο των 3Β με απόφαση του είχε εγκρίνει την παραχώρηση της εν λόγω έκτασης στο Δήμο από την ΕΤΑΔ ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΔ απέρριψε την πρόταση της διοίκησης της αφήνοντας το αίτημα του Δήμου σε εκκρεμότητα. Η ΕΤΑΔ επανήλθε με νέες προτάσεις, αναφορικά με τα δύο ακίνητα, οργανωμένης ακτής και ανατολικής παραλίας, προτάσεις που εγκρίθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, με αποτέλεσμα στις αρχές του Ιουνίου 2023 το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΔ να παραχωρήσει στο Δήμο και τις δύο εκτάσεις για 25 χρόνια

Με την κωλυσιεργία που επέδειξε η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων του Δημοσίου να παραχωρήσει την οργανωμένη παραλία Βάρκιζας στο Δήμο χάθηκε ουσιαστικά ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού με την εγκατάσταση να μένει κλειστή. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν και άλλες εβδομάδες, το δημοτικό συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ενέκρινε τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προσωρινή ανάθεση της λειτουργίας της οργανωμένης ακτής Βάρκιζας μέχρι και τον Οκτώβριο.

Κατά την εισήγηση του θέματος ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι η διαδικασία κρίνεται εξαιρετικά επιτακτική, αφενός διότι έχει ήδη εκκινήσει η τουριστική περίοδος, αφετέρου διότι υφίσταται άμεσος και επικείμενος κίνδυνος ασφάλειας των εγκαταστάσεων της οργανωμένης ακτής από πιθανούς καταληψίες. Η αποτροπή εγκατάστασης αυτών, στην οργανωμένη ακτή αποτελεί μείζον λόγο δημοσίου συμφέροντος.

Για το λόγο αυτό προτείνεται να ανατεθεί προσωρινά, κατά τη θερινή περίοδο, η λειτουργία της σε μια εκ των υποψηφίων ενδιαφερομένων επιχειρήσεων, η οποία θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της και την εξυπηρέτηση του κοινού, αλλά και την ασφάλεια και την προστασία της ακτής έναντι παντός τρίτου ήθελε τυχόν προβεί σε κατάληψη ή πρόκληση ζημιών ή ήθελε να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη έκνομη ενέργεια όσο αυτή παραμένει κλειστή», τόνισε ο Δήμαρχος.

Η προσωρινή μίσθωση της οργανωμένης ακτής Βάρκιζας για το φετινό καλοκαίρι θα τερματισθεί αυτομάτως με τη σύναψη της σύμβασης με τον πλειοδότη που θα προκύψει από τον διεθνή διαγωνισμό που θα διενεργηθεί για την πολυετή μίσθωση του ακινήτου.

Συμπερασματικά, η οργανωμένη ακτή Βάρκιζας πέρασε και επίσημα στις αρχές Ιουνίου στο Δήμο, ο προσωρινός μισθωτής θα «τρέξει» για το φετινό καλοκαίρι την λειτουργία της πλαζ και τον Οκτώβριο θα αναλάβει την διαχείριση της έκτασης για 25 χρόνια ο νέος μισθωτής που θα προκύψει έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.