Τη δική της πρόταση σχετικά με τον χώρο που θα στεγαστεί το πρώτο Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο κατέθεσε η παράταξη της αντιπολίτευσης Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών και ο επικεφαλής της Θάνος Ματόπουλος.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προτίθεται να κατασκευάσει το πρώτο στη χώρα Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο το οποίο είναι ένας οργανωμένος χώρος, όπου ο πολίτης μπορεί να εναποθέτει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ. έπιπλα), μικρά απόβλητα (μπαταρίες, χρώματα) και άλλα είδη.

Βασικός σκοπός του Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός υλικών και ρευμάτων αποβλήτων, με στόχους την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων, τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών, τη μείωση των αποβλήτων προς ταφή, την προώθηση της πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων και εν τέλει, στη διαμόρφωση νέας προσέγγισης για το χαρακτηρισμό ενός αντικειμένου ως απόβλητο, τη μείωση απόρριψης χρήσιμων αντικειμένων και υλικών και την ανάπτυξη νέων προτύπων καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Εισήγηση της δημοτικής αρχής για τη χωροθέτηση του πράσινου σημείου, όπως προέκυψε από τη διαδικασία ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης στις 24 Ιουνίου, είναι ένα ιδιόκτητο οικόπεδο επί της οδού Αναγυρούντος 16 στη Βάρη. Πρόκειται για ακίνητο εμβαδού 1.601,59 τ.μ.

Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών με ανακοίνωσή της πρότεινε το Πράσινο Σημείο να κατασκευαστεί στο εκτός σχεδίου τρίγωνο που περικλείεται από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και λεωφόρο Ευελπίδων στη Βούλα, συνολικής επιφάνειας 17 στρεμμάτων. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σημείο φαίνεται να συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες επιλογής εξ αιτίας τριών βασικών παραγόντων, όπως σημειώνουν στελέχη της δημοτικής αρχής: Πρώτον, δεν βρίσκεται σήμερα στην ιδιοκτησία του Δήμου και η διαδικασία απαλλοτρίωσης μπορεί να διαρκέσει από έξι έως και οκτώ χρόνια.

Επιπλέον, στην περίπτωση που ο Δήμος αποφάσιζε να αγοράσει την συγκεκριμένη έκταση, θα αναγκαζόταν να εκταμιεύσει από το δημοτικό ταμείο ένα ποσό κοντά στα 3 εκατ. ευρώ. Τέλος, η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για τη μετατροπή της συγκεκριμένης έκτασης σε πνεύμονα πρασίνου. Ήδη, σύμφωνα με στελέχη του Δήμου, έχει γίνει η προμελέτη για τη δημιουργία ενός υπόσκαφου χώρου στο οποίο θα δημιουργηθεί ένας χώρος πολιτισμού και ένα πάρκο.

Στην περίπτωση του ακινήτου της οδού Αναγυρούντος, ο Δήμος κερδίζει πολύτιμο χρόνο γιατί δεν μπαίνει στη χρονοβόρα διαδικασία απαλλοτρίωσης, εξοικονομώντας παράλληλα και χρήματα καθώς ο χώρος του ανήκει. 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοσιογράφος, τεύχος 47, φύλλο Αυγούστου