Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προτίθεται να προβεί στη κατασκευή Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου (ΟΠΣ) το οποίο είναι απαραίτητο τμήμα της διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου.

Το Πράσινο Σημείο είναι ένας οργανωμένος χώρος, όπου ο πολίτης μπορεί να εναποθέτει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ έπιπλα), μικρά απόβλητα (μπαταρίες, χρώματα), πράσινα απόβλητα και άλλα είδη αποβλήτων. Βασικός σκοπός του Πράσινου Σημείου είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός υλικών και ρευμάτων αποβλήτων, με βασικούς στόχους την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων, τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών, τη μείωση των αποβλήτων προς ταφή, την προώθηση της πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων και εν τελεί, στη διαμόρφωση νέας προσέγγισης για το χαρακτηρισμό αντικειμένου ως απόβλητο, τη μείωση απόρριψης χρήσιμων αντικειμένων και υλικών και την ανάπτυξη νέων προτύπων συμπεριφοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου 2022 προκειμένου να εξεταστούν όλες οι απαιτούμενες παράμετροι για τη δημιουργία του πρώτου Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου στην Ελλάδα. Προτεινόμενος χώρος για τη δημιουργία και λειτουργία του ΟΠΣ είναι το οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Αναγυρούντος 16, στη Βάρη, εμβαδού 1.601,59 τ.μ. Παράλληλα εξετάζονται και άλλες επιλογές χωροθέτησης καθώς η ιδεατή έκταση για την πλήρη και εύρυθμη λειτουργία του ΟΠΣ είναι περίπου 2,5 στρέμματα. Να τονιστεί, ότι στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου τα ΟΠΣ ανθίζουν και είναι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.

Με τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE – IPCEI – Greece, o Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας ενός Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου (ΟΠΣ), ενός χώρου όπου θα συγκεντρώνονται διάφορα ρεύματα επαναχρησιμοποιούμενων υλικών και επιπλέον θα γίνονται εργασίες εργαστηρίου και πωλήσεις αντικειμένων με συμβολικό τίμημα. Οι εργασίες θα αφορούν επισκευή ηλεκτρικών μικροσυσκευών, διαλογή – επιδιόρθωση επίπλων, διαλογή ρουχισμού και άλλων οικιακής χρήσης αντικειμένων. Δηλαδή ένα Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών το οποίο θα αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Στο ΟΠΣ, όπου θα συλλέγονται διάφορα ρεύματα επαναχρησιμοποιούμενων υλικών θα λειτουργήσει δημοτικό εργαστήριο το οποίο θα διαθέτει κοινωνικό ανταλλακτήριο ή και τμήμα πωλήσεων.

Το εργαστήριο θα επισκευάζει μικρές ηλεκτρικές συσκευές, θα κάνει διαλογή – επισκευή επίπλων, είδη ρούχων, βιβλία, παιχνίδια και άλλα είδη οικιακής χρήσης, που μπορούν να καταθέσουν οι πολίτες ώστε να τα πάρουν ή να τα αγοράσουν άλλοι πολίτες. Η εκπαίδευση είναι επίσης σημαντική παράμετρος της λειτουργίας του ΟΠΣ και απαραίτητη για την τοπική κοινωνία. Στο ΟΠΣ θα υλοποιούνται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για εκπαιδευτικούς και γενικότερα για κατοίκους με τη συνεργασία πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη

 Με την κατασκευή του Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου αυτομάτως δημιουργούνται περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Όσον αφορά τη μείωση των αποβλήτων, μεγάλο μέρος υλικών, αλλά και σημαντικές ποσότητες αντικειμένων δεν αντιμετωπίζονται ως απόβλητα και εκτρέπονται από αυτά ενώ παράλληλα διαμορφώνεται μια νέα προσέγγιση ως προς το «τι είναι και τι δεν είναι απόβλητο». Όσον αφορά την επαναχρησιμοποίηση, πρώτος στόχος του ΟΠΣ είναι η μαζική επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων.

Οι χρήστες μπορούν όχι μόνο να αποθέτουν αλλά και να παίρνουν χρήσιμα πράγματα. Σταδιακά κάποια από τα ρεύματα του ΟΠΣ θα πάψουν να αντιμετωπίζονται ως απόβλητα (ρούχα, χαλιά, ανταλλακτικά Η/Υ) και θα διαμορφώνονται αγορές second-handuse. Στο τομέα της ανακύκλωσης, ότι δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί οδηγείται απαλλαγμένο από προσμίξεις προς ανακύκλωση που διευκολύνουν να βρεθεί αποδέκτης ενώ παράλληλα οι κάτοικοι δηλαδή οι χρήστες του ΟΠΣ που δεν γνωρίζουν το ακριβώς πρέπει να κάνουν με κάποια αντικείμενα που πλέον δεν χρειάζονται, στο ΟΠΣ βρίσκουν τη λύση για ασφαλή διαχείριση και θα πάψουν να εναποθέτουν τα «άχρηστα» αντικείμενα στα πεζοδρόμια δημιουργώντας ρύπανση.

Επίσης, η επεξεργασία των αποβλήτων πριν την ταφή διευκολύνεται δραστικά, εφόσον το ρεύμα των αποβλήτων δεν περιλαμβάνει αντικείμενα και υλικά που δημιουργούν προβλήματα λειτουργίας ενώ η επεξεργασία γίνεται πιο ομαλή και με λιγότερες επιπτώσεις για την κοινωνία και το περιβάλλον, κυρίως λόγω της μείωσης των επικίνδυνων ρύπων.

Χαιρετίζουν την δημιουργία ΟΠΣ οι κάτοικοι των 3Β

 Στο πλαίσιο της διαβούλευσης ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης πραγματοποίησε την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 ενημερωτική εκδήλωση όπου παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του Πράσινου Σημείου. Οι επιστημονικοί συνεργάτες του Δήμου, αλλά και εκπρόσωποι κορυφαίων, διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως η Greenpeace και η WWF, έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα των κατοίκων και συμφώνησαν όλοι ότι η διαδικασία δημιουργία του ΟΠΣ πρέπει να επιταχυνθεί.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στην εκδήλωση-παρουσίαση, το παρών έδωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Δήμου τονίζοντας ότι ο Δήμος 3Β είναι πρωτοπόρος στον τομέα του περιβάλλοντος, της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης των απορριμμάτων και ότι οι δημότες είναι μέρος της επιτυχίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Δήμος 3Β είναι το λαμπρό παράδειγμα και σίγουρα και άλλοι Δήμοι της χώρας θα ακολουθήσουν το δρόμο που έχει χαράξει ο Δήμος 3Β με τη δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου.

Παράλληλα, τόσο ο Διευθυντής της Greenpeace Ελλάδας, Νίκος Χαραλαμπίδης, όσο και ο υπεύθυνος της WWF Ελλάς για θέματα Πρόληψης Αποβλήτων, Αχιλλέας Πληθάρας επισήμαναν την αναγκαιότητα της κατασκευής ΟΠΣ και κάλεσαν την δημοτική αρχή να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες δημιουργίας του Πράσινου Σημείου.