Την 31η Ανθοκομική Έκθεση διοργανώνει o Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε συνεργασία με τον Ανθοκομικό Συνεταιρισμό Φυτωριούχων Αττικής, η οποία θα λειτουργεί καθημερινά από τις 27 Απριλίου έως και τις 15 Μαΐου, στο πλακόστρωτο της παραλίας Βάρκιζας, από τις 10:00 έως 22:00.  

Στη γιορτή θα συμμετέχουν παραγωγοί λουλουδιών, φυτών και άλλων προϊόντων κήπου, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν στον πολύχρωμο και ευωδιαστό κόσμο των λουλουδιών. Η πρωτοβουλία αυτή η οποία είναι επί σειρά ετών συνδεδεμένη με την  περιοχή της Βάρκιζας, συμβάλει ενεργά στην ανάδειξη της ελληνικής παραγωγής λουλουδιών και τη στήριξη του κλάδου, ενώ αποτελεί μεγάλη τιμή για τη Δημοτική Αρχή η οποία θέτει  πάντα ως προτεραιότητα την διατήρηση και ενίσχυση του αστικού και περιαστικού πρασίνου της πόλης. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν  την Παρασκευή 29 Απριλίου στις 19:00 στο χώρο της έκθεσης.

Χιλιάδες επισκέπτες

Η ανθοκομική έκθεση της Βάρκιζας είναι από τις παλαιότερες και πιο αναγνωρίσιμες στο χώρο της ελληνικής ανθοκομίας. Εμπνευστής της έκθεσης ήταν ο πρώην Δήμαρχος Βάρης, Κωνσταντίνος Μπαγλατζής ο οποίος εγκαινίασε την 1η έκθεση λουλουδιών τον Μάιο του 1987.

Μιλώντας στον «Δημοσιογράφο» ο ανιψιός του, Δημήτρης Μπαγλαντζής ανέφερε ότι αποτελούσε για την τότε εποχή ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός που προσέλκυε πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο, επαγγελματίες και ερασιτέχνες λάτρεις του πρασίνου και των λουλουδιών που συνδύαζαν τη βόλτα τους σε μια πανέμορφη περιοχή. «Για πολλά χρόνια η έκθεση λουλουδιών πραγματοποιούνταν εντός των εγκαταστάσεων της Ακτής ΕΟΤ Βάρκιζας.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια χρονιά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πως τα εισιτήρια που είχαν κοπεί καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης ξεπέρασαν τα 100.000. Ο μεγαλύτερος όγκος των επισκεπτών ερχόταν τα Σαββατοκύριακα με τα σταθμευμένα αυτοκίνητα να φτάνουν μέχρι τη μέση της Βασιλέως Κωνσταντίνου. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή», τονίζει ο Δημήτρης Μπαγλατζής.

Τη δεκαετία του ’90 η ανθοκομική της Βάρκιζας για όλους τους κατοίκους της και όχι μόνο ήταν κάτι παραπάνω από μια έκθεση λουλουδιών. «Περιμέναμε με λαχτάρα την άνοιξη για να επισκεφτούμε μαζί με τον παππού μου την έκθεση, να ψωνίσουμε λουλούδια, φυτά και να τα πάμε στην αυλή του σπιτιού μας. Όμορφες στιγμές, γλυκιές αναμνήσεις. Πλέον, η έκθεση λουλουδιών της Βάρκιζας δεν μπορεί να ξανά ζήσει τις μεγάλες στιγμές του παρελθόντος καθώς οι καιροί έχουν αλλάξει, ο καθένας μπορεί να βρει εύκολα και απλά ένα λουλούδι, ένα φυτό μέσα από τα δεκάδες εκατοντάδες ανθοπωλεία και φυτώρια που υπάρχουν διάσπαρτα στην Αττική», εξηγεί ο Κωνσταντίνος μόνιμος κάτοικος της Βάρκιζας