Ο Κώστας Πασακυριάκος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 15 Ιουνίου, ζήτησε το λόγο ακριβώς για ένα λεπτό, προκειμένου να απαντήσει στους υπαινιγμούς του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου για την επιστημονική επάρκεια του πρόεδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, νομικού, κ. Γιώργου Χριστοφορίδη, ο οποίος υπέγραψε τη γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Μαρίνα της Βουλιαγμένης.

Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό από το προεδρείο, αν και ο Κώστας Πασακυριάκος, εξήγησε πως, ακόμα και κατά παρέκκλιση του κανονισμού, πρέπει να δοθεί μία απάντηση όταν πλήττεται το κύρος και η επιστημονική άποψη ενός ανθρώπου, ο οποίος μάλιστα δεν είναι παρόν. Κάτι με το οποίο συμφώνησε ακόμα και ο Δήμαρχος. Ελπίζουμε η στάση αυτή να οφείλεται απλά σε παρεξήγηση της στιγμής από την πλευρά του κυρίου προέδρου.

Σε απάντηση λοιπόν του Δημάρχου, ο οποίος αναρωτήθηκε για το «τι γράμματα γνωρίζει αυτός ο άνθρωπος» και «έρχεται ως …πανεπιστήμων», αναφερόμενος στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, δεν θα παραθέσουμε το βιογραφικό του. Ετσι κι αλλιώς, έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί ο ίδιος αν το κρίνει σκόπιμο.

Θα αναφέρουμε όμως το εξής:

Φαίνεται πως η «a la carte» επίκληση της επιστημονικής επάρκειας φορέων, είναι το αγαπημένο χόμπυ πολλών και διαφόρων στο Δήμο μας. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, κρίθηκε επαρκέστατο να συνεισφέρει στο δήμο μας το 2015 για την περίπτωση της Υδρούσας, ενώ τώρα, είναι …αγράμματος ο νυν πρόεδρός του.

Δεν εξηγείται αλλιώς ότι η συνεισφορά του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος περιλαμβάνεται στον απολογισμό της Διοίκησης Κωνσταντέλλου, το 2017. Ο ίδιος ο Δήμαρχος τότε στις 4 Μαρτίου δήλωσε σε εκδήλωση επί λέξει: «Ολοκληρώθηκε μελέτη από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος, για τη δασοτεχνική αξιολόγηση των αδόμητων πευκόφυτων περιοχών της Δημοτικής Ενότητας Βουλιαγμένης η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία τους»…

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε ένα σοβαρό θέμα ακόμα κι όταν εκδηλώνονται με αιχμηρό τρόπο, είναι απολύτως θεμιτές. Η κριτική με επιχειρήματα για την άποψη της μίας ή της άλλης επιστημονικής πλευράς (μελετητές του έργου, επιμελητήριο περιβάλλοντος ή άλλοι φορείς που ενδέχεται να εμπλακούν στο μέλλον) είναι επίσης θεμιτές.

Όμως, η προσπάθεια απαξίωσης προσώπων, επειδή δεν μάς γουστάρει η άποψή τους, είναι μια τακτική που δεν αρμόζει σε κανέναν.