Η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης και ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών ενέργειας που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη υιοθέτησης των πράσινων λύσεων που οδηγούν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ως δικαιούχος της πράξης « Ενεργειακές αναβαθμίσεις και εγκατάσταση ΑΠΕ σε κτίρια του Δήμου» διοργάνωσε θεματική εκδήλωση ενημέρωσης των δημοτών.

Απώτερος σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση της πράξης η οποία περιλαμβάνει παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και εγκατάστασης ΑΠΕ σε δημοτικά κτίρια με γνώμονα το περιβαλλοντικό όσο και το οικονομικό όφελος του Δήμου, μέσω παρεμβάσεων αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης, κλιματισμού και φωτισμού καθώς και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πλαισίων.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν Δήμο απόλυτα ενεργειακά αυτόνομο και να εκμηδενίσουμε τις εκπομπές CO2 που παράγονται από τη δημοτική δραστηριότητα», τόνισε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατά την ομιλία του και συνέχισε: «Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα τα θέματα που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την παραγωγή της από ΑΠΕ».

Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών εγκαταστάσεων, η συνολική αντικατάσταση 9.000 φωτιστικών σωμάτων του δημοτικού φωτισμού, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστοιχιών αλλά και η συμμετοχή του Δήμου σε δίκτυα πόλεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων που ασχολούνται με το θέμα σε επίπεδο έρευνα και υλοποίησης καλών πρακτικών είναι ορισμένες ενέργειες που έχει υλοποιήσει ο Δήμος για την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Η εν λόγω δράση αποτελεί εναρκτήρια εκστρατεία διάδοσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Οι παρεμβάσεις συγχρηματοδοτούνται με ποσό 1,2 εκατ. ευρώ από τα EEA Grants (τον χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021), που αντιπροσωπεύουν τη συμβολή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για μια πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς, ενώ θα δαπανηθούν και πόροι του δήμου.