Την ψήφο των δημοτών στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα διεκδικήσουν συνολικά πέντε συνδυασμοί στις δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 10 Σεπτεμβρίου ανακήρυξε και επίσημα τους υποψήφιους δημάρχους και υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους που θα συμμετάσχουν στις επερχόμενες εκλογές. Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους ηλεκτρονικά, μέσω της «ηλεκτρονικής πύλης δήλωσης υποψηφιοτήτων», όπως ακριβώς έκαναν τα κόμματα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου.

Με τον τρόπο αυτό μειώθηκαν δραστικά οι άσκοπες γραφειοκρατικές αναζητήσεις και εκτυπώσεις εγγράφων, καθώς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αντλήθηκαν αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου.

Συνολικά πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι και 410 υποψήφιοι σύμβουλοι θα ριχτούν στη μάχη του σταυρού και θα αναζητήσουν την ψήφο των δημοτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Αποδυναμωμένα είναι τα τέσσερα από τα πέντε ψηφοδέλτια των συνδυασμών καθώς μόνο το ψηφοδέλτιο της «Πόλη για να ΖΕΙΣ» του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου συγκέντρωσε τον μέγιστο επιτρεπτό αριθμό υποψηφίων συμβούλων ενώ οι υπόλοιποι συνδυασμοί κινήθηκαν στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, απόδειξη ότι δυσκολεύτηκαν να πείσουν τον κόσμο να συνταχθούν μαζί τους.

Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός «Πόλη για να Ζεις» κατεβαίνει με 158 υποψήφιους. 89 είναι υποψήφιοι για το δημοτικό συμβούλιο, 28 τοπικοί σύμβουλοι Βούλας, 28 τοπικοί σύμβουλοι Βάρης και 13 τοπικοί σύμβουλοι Βουλιαγμένης. Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών με επικεφαλής τον Θάνο Ματόπουλος συγκέντρωσε 68 υποψήφιους. 38 είναι υποψήφιοι για το δημοτικό συμβούλιο, 12 τοπικοί σύμβουλοι Βάρης, 12 τοπικοί σύμβουλοι Βούλας και 6 τοπικοί σύμβουλοι Βουλιαγμένης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με επικεφαλής τον Βαγγέλη Σερίφη θα συμμετάσχει με 66 υποψήφιους. 37 υποψήφιοι για το δημοτικό συμβούλιο, 12 τοπικοί σύμβουλοι Βάρης, 11 τοπικοί σύμβουλοι Βούλας και 6 τοπικοί σύμβουλοι Βουλιαγμένης. Αδύνατο είναι το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Κύμα Ενωμένων Πολιτών» του Δημήτρη Δαβάκη, ο οποίος συγκέντρωσε μόλις 51 υποψήφιους ενώ δεν κατάφερε να κατεβάσει υποψήφιους τοπικούς συμβούλους Βάρης. Συγκεκριμένα, 35 υποψήφιοι είναι για το δημοτικό συμβούλιο, 11 τοπικοί υποψήφιοι Βούλας και 5 τοπικοί υποψήφιοι Βουλιαγμένης.

Τέλος, ιδιαίτερα εξασθενημένος εμφανίζεται ο νεοσύστατος δημοτικός συνδυασμός «Όραμα για το Μέλλον» ο οποίος κατάφερε να πείσει μόλις 67 πρόσωπα να συμμετάσχουν στις εκλογές. 38 υποψήφιοι για το δημοτικό συμβούλιο, 12 τοπικοί υποψήφιοι Βάρης, 12 τοπικοί υποψήφιοι Βούλας και 5 τοπικοί υποψήφιοι Βουλιαγμένης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα στατιστικό στοιχείο που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που πηγάζει ο συνδυασμός του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου προς τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Από τους 410 υποψήφιους συμβούλους όλων των συνδυασμών, το 40% συντάσσεται στο πλευρό του Δημάρχου, την στιγμή που οι υπόλοιποι δημοτικοί συνδυασμοί ενώ είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους, βασανίστηκαν να σχηματίσουν ψηφοδέλτιο.