Τέσσερις εβδομάδες έμειναν για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και τα επιτελεία των παρατάξεων που θα συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης βρίσκονται επί ποδός.

Το νέο εκλογικό σύστημα με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου δεν φαίνεται να έχει ανακόψει το ρεύμα των πολλών υποψηφιοτήτων που είχε παρατηρηθεί στις εκλογές του 2019. Τότε, οι υποψήφιοι δήμαρχοι στα 3Β ήταν έξι ενώ στις επερχόμενες εκλογές θα είναι πέντε.

Το νέο εκλογικό σύστημα ορίζει ότι μπορεί να εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή (8 Οκτωβρίου) ο επικεφαλής του συνδυασμού που θα κερδίσει το 43% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε αντίθετη περίπτωση, στον δήμο θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή 15 Οκτωβρίου ενώ στις εκλογές του 2019, δήμαρχος εκλεγόταν ο επικεφαλής της παράταξης που συμπλήρωνε το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Η παράταξη που θα κερδίσει στις εκλογές με βάση το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το οποίο θα ισχύσει θα εξασφαλίσει τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων και άρα θα διαθέτει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Τα υπόλοιπα 2/5 θα κατανεμηθούν στις παρατάξεις τις αντιπολίτευσης.

Αυτό που θα δυσκολέψει ορισμένες παρατάξεις του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι το ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσουν προκειμένου ο επικεφαλής τους να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος. Συγκεκριμένα, για να περάσει το κατώφλι του δημοτικού συμβουλίου κάποιος υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να «πιάσει» το 3%.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τουλάχιστον δύο παρατάξεις δεν θα καταφέρουν να εκλέξουν περισσότερους από ένα δημοτικό σύμβουλο δηλαδή τον επικεφαλής με τους υπόλοιπους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους να παίζουν -ουσιαστικά- τον ρόλο του νεροκουβαλητή.

Εκτός από την παράταξη του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου που αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές και να εξασφαλίσει τα 3/5 των εδράνων της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, μόνο η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών έχει αυξημένες πιθανότητες να εκλέξει δύο δημοτικούς συμβούλους και υπό ορισμένες προϋποθέσεις ο συνδυασμός «Κύμα Ενωμένων Πολιτών» του Δημήτρη Δαβάκη. 

Τέλος, με βάση την απογραφή του 2021 και την αύξηση των κατοίκων στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, θα διευρυνθεί και ο αριθμός των μελών στο δημοτικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, η νέα σύνθεση του συμβουλίου θα απαρτίζεται από 35 δημοτικούς συμβούλους (21 από Βούλα, 11 από Βάρη και 3 από Βουλιαγμένης. Θυμίζουμε, ότι το 2019 εκλέχθηκαν 33 σύμβουλοι.

Αντίθετα με τους περισσότερους Δήμους της χώρας, στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το πολιτικό κλίμα είναι ήπιο χωρίς εντάσεις και αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η εκλογική αναμέτρηση θεωρείται τυπική διαδικασία.