Ένα νέο όχημα πυρόσβεσης προσθέτει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο στόλο του, προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την Πολιτική Προστασία.

Πρόκειται για ένα ευέλικτο όχημα 4×4 μήκους, μόλις 3,5 μέτρων, με δυνατότητα μεταφοράς 290 λίτρων νερού και ικανότητα ρυμούλκησης επιπλέον 680 λίτρων νερού.

Το Gator-Firestop όπως είναι η ονομασία του λόγω του μικρού όγκου του έχει τη δυνατότητα κίνησης σε δύσκολα πεδία, εκεί που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Η ενδυνάμωση της πρόληψης και αποφυγής συμβάντων πυρκαγιών μέσω του Gator-Firestop, με τη ικανότητα να επιχειρεί ακόμα και με ένα άτομο σε διευρυμένο περιβάλλον εισχωρώντας σε πρανή, χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις με πυκνή βλάστηση ώστε να προσεγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πιθανή εστία φωτιάς έχει αδιαμφισβήτητα οφέλη, όπως τον μεγάλο περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης πυρκαγιάς, την αύξηση της αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση συμβάντων σε αρχικό στάδιο και στην χορήγηση πολύτιμου χρόνου μέχρι την προσέλευση ενισχύσεων σε φωτιές υπό εξέλιξη.

Το όχημα πετυχαίνει μεγαλύτερη κατασβεστική ικανότητα με λιγότερο νερό μέσω του πρωτοποριακού πιστολιού πυρόσβεσης που διαθέτει. Το πιστόλι πυρόσβεσης έχει βάρος μόλις 3,5 κιλά και μήκος 51,5 εκ. και μπορεί να κάνει ρίψη νερού ή αφρού σε 3 διαφορετικές μορφές.

Πρώτον, ρίψη νερού ή αφρού σε μορφή μικροσταγονιδίων για ραγδαία μείωση της θερμοκρασίας μέσω απαγωγής της θερμότητας και την ατμοποίησης αυτών. Δεύτερον, ρίψη νερού με υψηλή ή χαμηλή πίεση. Τρίτον, ρίψη νερού σε σχήμα ομπρέλας για τη γρήγορη κάλυψη της φλεγόμενης επιφάνειας.

Το όχημα έχει αυτονομία λειτουργίας 60 λεπτών με συνεχή ρίψη ενώ η επιχειρησιακή εμβέλεια ρίψης νερού φτάνει τα 15 μέτρα με πίεση 200 bar, που σημαίνει 30 λίτρα ανά λεπτό. Η επιλογή του οχήματος έγινε βάσει της ποιότητας, της ανθεκτικότητας και του χαμηλού κόστους λειτουργίας του.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο Αυγούστου, τεύχος 63