Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται μετά την εποχή της πανδημίας η οικοδομική δραστηριότητα σε Βάρη, Βούλα, Βάρκιζα και Βουλιαγμένη. Όπου γυρίσεις κι όπου σταθείς, σε οποιαδήποτε μέρος της πόλης και αν περπατήσεις, θα δεις να σηκώνονται παντού νέες οικοδομές.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι μεσίτες ζουν εποχές προ μνημονίων καθώς η ζήτηση για νέα στέγη είναι τεράστια κυρίως από ξένους οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν αφιχθεί στα νότια προάστια κατά εκατοντάδες. Από την άλλη πλευρά, η αναζήτηση σπιτιού προς ενοικίαση έχει γίνει πλέον ακατόρθωτη καθώς ελάχιστα ακίνητα βγαίνουν προς μίσθωση με τις τιμές αυτών να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως αρκετοί κάτοικοι των 3Β που μισθώνουν σπίτια εγκαταλείπουν την πόλη, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά και αναζητούν στέγη σε άλλες περιοχές. Ένας από τους λόγους που βλέπουμε να χτίζονται μεγάλες πολυκατοικίες είναι το γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες των παλαιών εξοχικών μονοκατοικιών αποφάσισαν να δώσουν αντιπαροχή την παλαιά τους κατοικία και στη θέση του να δομήσουν μεγάλα κτίρια.

Η Βούλα έχει φτάσει σε επίπεδο ωρίμανσης σε ποσοστό 78% και έχει μείνει μόλις το 22% αδόμητα οικόπεδα, τα οποία με δεδομένη την άνοδο της αξίας της γης, πολύ σύντομα θα δομηθούν και αυτά. Το ότι φεύγουν οι μικρές εξοχικές κατοικίες και στη θέση τους χτίζονται πολυκατοικίες είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να το σταματήσει κανένας. Το ίδιο συμβαίνει και στη Βάρκιζα όπου η οικοδομική δραστηριότητα σημειώνει μεγάλη άνθιση τα τελευταία δύο χρόνια.

Συνολικά, το περασμένο έτος (2022) εκδόθηκαν 580 νέες οικοδομικές άδειες εντός ορίων Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Γενικότερα στα νότια προάστια, ο μεγαλύτερος αριθμός νεόδμητων ακινήτων κατασκευής μετά το 2018 ως ποσοστό επί του σύνολο των νεόδμητων ακινήτων στα νότια, καταγράφεται στη Γλυφάδα με ποσοστό περίπου 26%, και ακολουθεί η Βούλα με 18%.

Ωστόσο, όλοι όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν στην ανέγερση ενός ακινήτου έχουν και έναν «πονοκέφαλο» ο οποίος αφορά στο διαρκές ράλι ανατιμήσεων των οικοδομικών υλικών. Για παράδειγμα, οι αυξήσεις στα βασικά οικοδομικά υλικά είναι διψήφιες όπως στα τούβλα είναι 23,8%, στους πλαστικούς σωλήνες κατά 13,1%, στα θερμαντικά σώματα κατά 11,9% και στα πλακάκια 11,1%.

«Ξεκίνησα να χτίζω το σπίτι μου στην περιοχή της Βούλας το φθινόπωρο του 2022 και μέχρι σήμερα ο αρχικός προϋπολογισμός έχει αυξηθεί κατά 15% με 20%», αναφέρει ιδιοκτήτης ακινήτου. Ανοδική πορεία καταγράφει και η μέση ζητούμενη τιμή αγοράς κατοικιών στα νότια προάστια, με τις υψηλότερες κατά το 1ο τρίμηνο του 2023 να παρουσιάζονται στη Βουλιαγμένη (6.250€ / τ.μ.) στη Βούλα (4.901,9€) και Γλυφάδα (4.375€).

Πάντως τα μηνύματα που λαμβάνει η αγορά δείχνουν ότι ο οικοδομικός πυρετός θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.