Οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές και υγειονομικές κρίσεις.  Είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό, οι Δήμοι να διαθέτουν την επιχειρησιακή ικανότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχουν στις τοπικές κοινωνίες οι καταστροφές που προκαλούνται από φυσικά και άλλα αίτια.

Στην περίπτωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης η διαχείριση κρίσεων που αφορά σε ακραία φυσικά φαινόμενα είναι κάτι παραπάνω από υποδειγματική. Και αν στα 3Β υπάρχει σχέδιο, στον γειτονικό μας Δήμο έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία ότι δεν υπάρχει κανένας επιχειρησιακός χάρτης. Αναμφίβολα, ο Γιώργος Παπανικολάου είναι από τους καλύτερους Δημάρχους που έχει εκλέξει η Γλυφάδα. Το έργο που παράγει και που θα αφήσει στην πόλη είναι πολύ μεγάλο. Δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό. Εκεί που υπάρχουν «σκιές» είναι στη διαχείριση των έκτακτων συνθηκών.

Ήδη από το 2017 μέχρι σήμερα, ο Δήμος Γλυφάδας αντιμετώπισε τρεις μεγάλες κρίσεις και βάσει αποτελεσμάτων μένει μετεξεταστέος. Ήταν ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου του 2017 όταν το «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθιζόταν και οι 2.194 τόνοι μαζούτ και 340 τόνοι ντίζελ κάλυπταν τον Σαρωνικό. Στο παράκτιο μέτωπο είχε σημάνει συναγερμός καθώς η πετρελαιοκηλίδα μετακινούνταν προς τις ακτές των νοτίων προαστίων. Τέσσερις μέρες μετά και ενώ έβλεπαν όλοι την καταστροφή που ερχόταν, η Γλυφάδα ξύπνησε με την οσμή του πετρελαίου και τις παραλίες μαύρες. Για την ιστορία, η πετρελαιοκηλίδα σταμάτησε έξω από την χερσόνησο του ΠΙΚΠΑ και αυτό διότι ο Δήμος 3Β βλέποντας από την πρώτη μέρα την περιβαλλοντική ρύπανση που έρχεται, προνόησε και τοποθέτησε πλωτό φράγμα.

glyfada1

Στις 24 Ιανουαρίου 2022 η κακοκαιρία «Ελπίς» έντυσε στα λευκά την Αττική δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. Την επόμενη μέρα, τα χιόνια στο κέντρο της Γλυφάδας είχαν λιώσει και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Άνω Γλυφάδας και συγκεκριμένα πάνω από την οδό Γούναρη έπρεπε να περιμένουν δύο μέρες για να εμφανιστεί …τρακτέρ, προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από τις οικίες τους. Ο Δήμος Γλυφάδας δεν διαθέτει μεγάλο στόλο οχημάτων Πολιτικής Προστασίας και γι’ αυτό έριξε στη μάχη οχήματα που είναι για χωματουργικές εργασίες. Για την ιστορία, ο Δήμος 3Β διαθέτει δικό του εκχιονιστικό όχημα ενώ λίγες μέρες πριν την έλευση του χιονιά, είχε ζητήσει και πάρει από την Περιφέρεια Αττικής άλλα δύο εκχιονιστικά. Σάββατο 4 Ιουνίου 2022.

gounari

Οι φωτιές αναφέρουν οι ειδικοί ότι πρέπει να σβήνονται εν τη γενέσει τους. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Άνω Γλυφάδα καίγοντας ξερά χόρτα, επί 45 λεπτά δεν μπόρεσε να τεθεί υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα 4.322 στρέμματα να γίνουν στάχτη. Θα μπορούσε η Πολιτική Προστασία Γλυφάδας να την σβήσει άμεσα καθώς το σημείο δεν ήταν δύσβατο; Ποιος είναι ο στόλος πυροσβεστικών οχημάτων του Δήμου Γλυφάδας; Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών και ποιο είναι αυτό; Ερωτήματα που ίσως κάποια στιγμή απαντηθούν.

f