Το συντριπτικό ποσοστό που έλαβε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τον Μάιο του 2019 και η συνέχιση του έργου που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014, τυγχάνει ευρείας αποδοχής με αποτέλεσμα να αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας σε όσους αποφασίσουν να σταθούν απέναντι του, το φθινόπωρο του 2023.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, είναι δεδομένο πως κάποιοι εκ των υποψηφίων του 2019, δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες ώστε να είναι εκ νέου επικεφαλής συνδυασμών. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει προς το παρόν τι θα πράξει η επικεφαλής της παράταξης «Δίπλα Σας!», Μαρία Σίνα καθώς επίσης και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Πόλη Μια Πόλη», Μανώλης Δασκαλάκης. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι έχουν συχνή παρουσία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δείχνοντας ζωηρό ενδιαφέρον για τα θέματα που απασχολούν την πόλη και τους κατοίκους της. Θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς για να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις και περιμένουν να δουν γενικότερα πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στον Δήμο λίγους μήνες πριν της διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Εκτός από την εκ νέου υποψηφιότητα του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου που έχει ανακοινωθεί εδώ και μερικούς μήνες, θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι οι δύο αριστερές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα συμμετάσχουν και πάλι στις δημοτικές εκλογές. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Κώστα Πασακυριάκο θα διεκδικήσει για 4η φορά την ψήφο των δημοτών. Όπως επίσης και η «Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών», ωστόσο σε αυτή την περίπτωση δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι ο Θάνος Μαρόπουλος θα ηγηθεί εκ νέου του συνδυασμού που εμμέσως πλην σαφώς στηρίζεται από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά τον συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας, το «Κύμα Ενωμένων Πολιτών» θα προσπαθήσει να φτιάξει ένα σύνολο για να δώσει το «παρών» στις δημοτικές εκλογές. Ο επικεφαλής του συνδυασμού, Δημήτρης Δαβάκης, μετά από τρεις αποτυχημένες απόπειρες να πάρει στα χέρια του το τιμόνι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσει και για 4η φορά την ψήφο των δημοτών. Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ο Δημήτρης Δαβάκης θα πρέπει να διαχειριστεί τα ρήγματα που έχουν εμφανιστεί εντός του συνδυασμού του. Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στην ομάδα Δαβάκη είναι το γεγονός ότι στενός συνεργάτης του έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την παράταξη.

Στο καθαρά παρασκηνιακό κομμάτι, φαίνεται να μαγειρεύεται μια νέα υποψηφιότητα με πράσινο φόντο. Στελέχη της τοπικής οργάνωσης «Κίνημα Αλλαγής 3Β» δεν κρύβουν ότι επιθυμούν να έχουν ενεργό ρόλο στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ο νέος εκλογικός νόμος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές, δεν θα ευνοήσει ιδιαίτερα τον μεγάλο αριθμό συνδυασμών και υποψηφίων, σε αντίθεση με τις εκλογές του 2019 και τις συνθήκες που είχε δημιουργήσει ο «Κλεισθένης».

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 36, Σεπτμέβριος 2021