Ένα πείραμα που πέτυχε

Από τον περασμένο Ιούνιο ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δημιούργησε πιλοτικά τον πεζόδρομο που ξεκινά από την οδό Ακτής και καταλήγει στην οδό Κρόνου, σημείο που ξεκινά ουσιαστικά το Μεγάλο Καβούρι. Η Τεχνική Υπηρεσία τοποθέτησε κατά μήκος του δρόμου εύκαμπτα πλαστικά κολωνάκια ώστε να επιτευχθεί με αυτό τον εύκολο τρόπο η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων από την πλευρά της παραλίας κατά τέσσερα μέτρα περίπου ενώ παράλληλα η άφησε τη στάθμευση των οχημάτων να επιτρέπεται μόνο από την αριστερή πλευρά. Ήταν η πρώτη φορά που ο Δήμος επιχείρησε να υλοποιήσει τέτοιου είδους παρέμβαση στην πόλη, μη γνωρίζοντας αν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής την αγκαλιάσουν.

Μετά από έξι μήνες, φαίνεται πως το «στοίχημα» η δημοτική αρχή το κέρδισε και με το παραπάνω, κρίνοντας από την εικόνα που παρουσιάζει ο πεζόδρομος κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες που ο καιρός είναι σύμμαχος για άθληση και περπάτημα. Η κοσμοσυρροή είναι χαρακτηριστική και πλέον δύσκολα διασχίζει κάποιος τον πεζόδρομο που γεμίζει ασφυκτικά από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η πιλοτική εφαρμογή του πεζόδρομου του Καβουρίου βρήκε τεράστια ανταπόκριση και έτσι, η δημοτική αρχή αποφάσισε να περάσει στο επόμενο στάδιο που είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου πεζόδρομου, ευελπιστώντας ότι θα γίνει σημείο αναφοράς για την πόλη.


Η διαδρομή μονιμοποιείται

Πρόκειται για ένα έργο ενοποίησης της Βούλας με τη Βουλιαγμένη, που θα δημιουργήσει έναν «μεγάλο περίπατο» με διαδρομές που θα καλύπτουν τους περιπατητές, τους ποδηλάτες και τα άτομα με αναπηρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Δημοσιογράφου», οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου ζωτικής σημασίας θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο αρχικά με τις κατάλληλες εγκρίσεις που πρέπει να δοθούν και στη συνέχεια τους πρώτους μήνες του 2022 θα αρχίσει το στάδιο της κατασκευής του πεζόδρομου, με σκοπό να παραδοθεί στους κατοίκους και επισκέπτες το καλοκαίρι του 2022. Τομήκος του πεζόδρομου θα είναι 1.275 μέτρα και θα ξεκινά από την Λεωφόρο Καραμανλή και Ακτής έως την οδό Κρόνου, σημείο που θα ενώνεται με τον ήδη υπάρχοντα πεζόδρομο που καταλήγει στην παραλία του Μεγάλου Καβουρίου.

Στο πλαίσιο των εργασιών, τα πεζοδρόμια θα ανακατασκευαστούν, θα διαπλατυνθούν και θα τοποθετηθεί κυβόλιθος. Συνολικά, η έκταση των πεζοδρομίων θα είναι 6.633 τ.μ. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν οδεύσεις τυφλών και ράμπες για άτομα περιορισμένης κινητικότητας. Παράλληλα, σε όλο το μήκος του πεζόδρομου θα δημιουργηθεί αποκλειστική λωρίδα για ποδηλάτες με ειδική σήμανση ενώ με τις συνολικές παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν υπολογίζεται ότι θα αποδώσουν περίπου 1.600 τ.μ. χώρων στάθμευσης οχημάτων (αριστερή πλευρά) για τις ανάγκες των κατοίκων και των καταστηματαρχών της περιοχής.

meleti-pezodromos-kavouri-792x1024.jpg

Ριζικές παρεμβάσεις θα γίνουν και στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις με την αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων σε νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED υβριδικού τύπου, τα οποία θα τροφοδοτούνται κυρίως από ηλιακή ενέργεια και θα είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο επικουρικά. Το ανανεωμένο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού θα προσφέρει εκτός από την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, περισσότερη ασφάλεια στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Καβουρίου.

Η δημιουργία του πεζόδρομου θα προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον. Ένα συνηθισμένο λάθος στην κατασκευή ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα είναι ότι κατασκευάζονται δίπλα από ανεπαρκών διαστάσεων πεζοδρόμια. Έτσι οι πεζοί χρησιμοποιούν αναγκαστικά τον ποδηλατόδρομο και ουσιαστικά τον αχρηστεύουν. Στην περίπτωση του πεζόδρομου του Καβουρίου, οι διαστάσεις των πεζοδρομίων θα είναι 2,05 μέτρα και αυτές του ποδηλατόδρομου 2,50 μέτρα. Κατά συνέπεια η μετακίνηση από τη Βούλα έως τη Βουλιαγμένη δύναται να γίνεται άνετα με τη χρήση ποδηλάτου.

Ο νέος πεζόδρομος θα είναι κυριολεκτικά μια ανάσα δίπλα από τη θάλασσα, δημιουργώντας έναν από τους πιο όμορφους περιπάτους της Ευρώπης. Θα μετατραπεί το παραλιακό μέτωπο του Καβουρίου σε πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Αττικής; Σίγουρα ναι. Για τους δημότες και κατοίκους των 3Β θα γίνει σίγουρα σημείο αναφοράς.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 28, Ιανουάριος 2021