«Θα εμποδίσουμε τη μετάλλαξη της πόλης σε μία περιοχή γεμάτη με μπαλκόνια που ανοίγουν σαν φτερά αεροπλάνου»

Με αυτή τη φράση ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που αρχίζει σιγά σιγά να διαμορφώνεται με τις πελώριες πολυκατοικίες που χτίζονται, προαναγγέλοντας μάλιστα την αναστολή των οικοδομικών αδειών.

Οι τερατώδεις πολυκατοικίες που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε ολόκληρη την χώρα έχουν προκαλέσει αγανάκτιση στους κατοίκους των περιοχών με τους Δήμους να παρακολουθούν στενά το ζήτημα και μάλιστα να είναι ένα βήμα πριν τη μαζική αναστολή έκδοσης νέων έως και ανάκλησης εγκεκριμένων οικοδομικών αδειών με βάση τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για τα μπόνους στη δόμηση και τα ύψη των κτιρίων.

Η πρόταση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) αλλά και του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για αναστολή έκδοσης αδειών, εξαπλώνεται σε περιοχές όλης της χώρας, ενόψει των τελικών αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη των βασικών διατάξεων του πολεοδομικού νόμου.

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανακοίνωσε ότι εντείνονται οι κινήσεις και διαμορφώνονται νέες εξελίξεις για δραστικό περιορισμό με τελικό στόχο έως και την κατάργηση των βασικών διατάξεων για τα κίνητρα του ΝΟΚ.

Όπως τόνισε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα αναστείλλει τις οικοδομικές άδειες, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες αποφάσεις και από άλλους Δήμους της χώρας, ιδίως αυτούς που έχουν τα χαρακτηριστικά «κηπούπολης», κάνοντας μνεία στη νομοθετική ρύθμιση κατάργησης των κινήτρων δόμησης του ΝΟΚ για τις Δημοτικές Ενότητες της Φιλοθέης, Παλαιού Ψυχικού και Εκάλης, που προώθησε το ΥΠΕΝ και ψηφίστηκε στη Βουλή, ως τροπολογία στο νόμο για του Δήμους (ν. 5043/2023 (Α’ 91/13.4.2023).

oikodomi2

Αφετηρία των νέων εξελίξεων που δρομολογούνται από το Δήμο 3Β και της ΚΕΔΕ σε όλα τα μέτωπα, είναι οι δύο αποφάσεις «καρμπόν» που εξέδωσε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδικάζοντας δύο διαφορετικές προσφυγές κατοίκων και του Δήμου Αλίμου, για τα μπόνους δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).

Και οι δύο αποφάσεις παραπέμπουν να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη των βασικών διατάξεων του ΝΟΚ η Ολομέλεια του ΣτΕ. Οι δύο αποφάσεις του Ε΄Τμήματος του ΣτΕ που αναμένεται να καθαρογραφούν και να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, εντός του Μαρτίου από τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες παραπέμπουν τις υποθέσεις στην Ολομέλεια του ΣτΕ με κρίσεις αντισυνταγματικότητας.

konstantellos

Ενδεχομένως, την επόμενη εβδομάδα ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναμένεται να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την αναστολή οικοδομικών αδειών του ΝΟΚ με τις παρατάξεις να ψηφίζουν ομόφωνα.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος των 3Β ανέφερε ότι σε περίπου 400 οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί για νέες οικοδομές στα όρια του Δήμου 3Β και από αυτές σε 68 οικοδομικές άδειες γίνεται χρήση των μπόνους στη δόμηση και τα ύψη των κτιρίων του ΝΟΚ, προκύπτει ότι η νέα απόφαση του Δήμου 3Β, που αναμένεται να αποτελέσει μοντέλο αποφάσεων της ΚΕΔΕ και για άλλους Δήμους θα προβλέπει:

  • Αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών με τα μπόνους του ΝΟΚ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έως την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις προσφυγές του Αλίμου.
  • Αναστολή εκτέλεσης εγκεκριμένων οικοδομικών αδειών του ΝΟΚ για οικοδομές που ξεκινούν να ανεγερθούν και οικοδομές που βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή τους.

«Θα το κάνουμε για να μη δημιουργήσουμε μία νέα γενιά κτιρίων, τα οποία με τη σειρά τους θα προκαλέσουν προβλήματα στη συνέχεια, όταν θα επιχειρήσουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, νομίζω ότι πλέον είναι τόσο μεγάλη η δυσθυμία των κατοίκων της περιοχής και των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, από την πλευρά της μετάλλαξης της πόλης σε μία πόλη με έναν όροφο παραπάνω ξαφνικά, και κάτι μπαλκόνια που ανοίγουν σαν φτερά αεροπλάνου, μέχρι τη ρυμοτομική γραμμή».