Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων, αλλά και τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από σημαντικές δράσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων με στόχο, τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων μέσω στειρώσεων, την προώθηση των υιοθεσιών, τη σίτιση και πότισμα των αδέσποτων ζώων του Δήμου, τον εμβολιασμό, την ηλεκτρονική σήμανση και την περίθαλψη.

Από την 1η Ιουνίου 2022 ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εφαρμόζει το δημοτικό πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων γατών «Οι Γάτες μας» όπου εκτός από τις δικές του ενέργειες και δράσεις απευθύνεται σε φιλόζωους δημότες και κατοίκους του δήμου οι οποίοι φροντίζουν αδέσποτες γάτες και επιθυμούν να στειρώσουν αδέσποτες γάτες της περιοχής που διαμένουν. Η διαδικασία είναι απλή και η αίτηση υποβάλλεται ψηφιακά στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Το ανωτέρω δημοτικό πρόγραμμα για τη δωρεάν στείρωση γατών συνεχίστηκε με απόλυτη επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 καθώς στειρώθηκαν εντός του έτους 1.085 γάτες και θα συνεχιστεί με όποιες βελτιώσεις απαιτηθούν και για το έτος 2024.

Συνολικά από την αρχή του προγράμματος μέχρι και 31.12.2023 στειρώθηκαν 1.805 αδέσποτες γάτες. Το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και από τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις άλλων φορέων (πχ. ΥΠ.ΕΣ) στο οποίο περιλαμβάνονται κλινική εξέταση, αιμοληψίες, στειρώσεις, εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, ηλεκτρονική σήμανση με microchips, εξετάσεις leismania, αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών (τραυματισμοί, δηλητηριάσεις) και σταδιακές επανεντάξεις ή υιοθεσίες των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Σε περιστατικά άρρωστων ή τραυματισμένων ζώων, εφαρμόζεται από τον συμβεβλημένο εκάστοτε κτηνίατρο η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για το έτος 2024 ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αύξησε κατά 100.000 ευρώ τις δαπάνες για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Συγκεκριμένα, ο Δήμος για το 2023 δαπάνησε το ποσό των 226.000 ευρώ, ενώ για το τρέχον έτος θα δαπανήσει το ποσό των 322.000 ευρώ.

Φιλοξενία σε πανσιόν ζώων

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν διαθέτει καταφύγιο αδέσποτων ζώων λόγω περιορισμών των χρήσεων γης και μη κατάλληλου χώρου για την κατασκευή του. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος έχει συνάψει συμφωνητικό με ανάδοχο εταιρεία που διαθέτει το κατάλληλο ενδιαίτημα (πανσιόν) για τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων.

Η παροχή της υπηρεσίας φιλοξενίας αδέσποτων ζώων σε ενδιαίτημα αφορά αδέσποτα ζώα (σκύλους και γάτες) που διαβιούν στα όρια του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και χρήζουν προσωρινής  φιλοξενίας, όπως ζώα συντροφιάς ηλικίας μικρότερης των πέντε μηνών, φοβικά, επιθετικά κλπ. Τα αδέσποτα ζώα θα μεταφέρονται για φιλοξενία στο ενδιαίτημα από τον ανάδοχο που έχει συνάψει σύμβαση με το Δήμο και προσφέρει υπηρεσίες περισυλλογής και μεταφοράς αδέσποτων  ζώων, με εκπαιδευμένο, έμπειρο προσωπικό, αδειοδοτημένα οχήματα ασφαλούς μεταφοράς σκύλων, κλιματιζόμενα και σύγχρονο εξοπλισμό περισυλλογής και σε έκτακτες περιπτώσεις η μεταφορά δύναται να πραγματοποιηθεί και από τις συνεργαζόμενες με το Δήμο φιλοζωικές Οργανώσεις και Ενώσεις.

Τα αδέσποτα ζώα αρχικά θα οδηγούνται στους συμβεβλημένους με το Δήμο κτηνιάτρους για τις απαραίτητες κτηνιατρικές υπηρεσίες και εφόσον ο κτηνίατρος κρίνει ότι το ζώο χρήζει φιλοξενίας και μετά από έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου θα μεταφέρεται στο ενδιαίτημα για φιλοξενία. Η μεταφορά αδέσποτων σκύλων και γατών από τα διοικητικά όρια του Δήμου στο ενδιαίτημα, θα γίνεται μόνο μετά από κλήση του συντονιστή του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου. Το ενδιαίτημα θα είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα μέσα για την εξασφάλιση της ευζωίας τους. Τα ζώα συντροφιάς θα σιτίζονται καθημερινά με καλής ποιότητας ξηρά τροφή και θα είναι επισκέψιμο για το κοινό καθημερινά, τις εργάσιμες ημέρες, προκειμένου να προωθηθούν οι υιοθεσίες των ζώων.

Η φιλοξενία θα γίνεται σε αδειοδοτημένο στεγασμένο χώρο από 6τ.μ έως 20τ.μ (ανάλογα με τις ανάγκες των ζώων)  προφυλαγμένο από καιρικές συνθήκες, ενώ γύρω από τα δωμάτια θα υπάρχει ειδικός περιφραγμένος χώρος ώστε να καλύπτονται καθημερινά οι ανάγκες προαυλισμού και κοινωνικοποίησης των ζώων. Στα ζώα θα διατίθεται εξειδικευμένη τροφή για ενήλικα σκυλιά ή κουτάβια και γάτες με premium τροφή βάση της ανάγκης του κάθε ζώου ξεχωριστά. Θα προσφέρεται άθληση και κοινωνικοποίηση σε ειδικά διαμορφωμένο στίβο με έμπειρο εκπαιδευτή και θα δίνεται γραπτή αξιολόγηση ζώου για κάθε επανένταξη.

Οι γάτες θα φιλοξενούνται σε ξεχωριστό χώρο σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα σκυλιά. Η πανσιόν ζώων θα πρέπει να επιβλέπεται από κτηνίατρο ενώ θα πρέπει να γίνεται απολύμανση μετά από κάθε αναχώρηση ζώου.