Ξεκίνησε το πρώτο στάδιο εργασιών που αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Βάρκιζας από τα «Κανάρια» έως την είσοδο της οργανωμένης ακτής.

Δέντρα μεγάλης ανάπτυξης, νέος αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, κάδοι, φωτιστικά σώματα) και εξελιγμένο υπόγειο σύστημα αυτόματου ποτίσματος αναμένεται να δώσουν μια νέα πνοή στον μεγάλο περίπατο της Βάρκιζας. Ήδη, από την Τετάρτη 14 Ιουνίου η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει ξεκινήσει φυτεύσεις φυλλοβόλων και αειθαλών δέντρων στην είσοδο της πόλης όπως κατευθυνόμαστε από τα λιμανάκια.

Το φυτικό υλικό αποτελείται κατά κύριο λόγο από είδη που χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή χλωρίδα ή είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες, ώστε να μη διαταραχθούν τα τοπικά οικοσυστήματα, αλλά και να εξασφαλιστεί η ταχεία, υγιής και εύρωστη ανάπτυξη τους. Τα δέντρα θα φυτευτούν σε θέσεις που η δενδροκάλυψη είναι ελλιπής. Η φύτευση αλλού θα είναι ελεύθερη, σε διάσπαρτες θέσεις και αλλού σε σειρές, σχηματίζοντας δενδροστοιχίες.

Οι δενδροστοιχίες θα δημιουργηθούν κατά κύριο λόγο εκατέρωθεν των διαδρομών περιπάτου, ενώ δένδρα θα φυτευθούν επίσης σε επιλεγμένες θέσεις γύρω από θέσεις στάσης και ανάπαυσης.  Ο συνδυασμός αειθαλών και φυλλοβόλων ειδών θα αυξήσει τη βιοποικιλότητα, θα κάνει πιο άνετες τις συνθήκες διαβίωσης και θα αναβαθμίσει αισθητικά την εικόνα της περιοχής. Ταυτόχρονα θα εγκατασταθεί σύστημα αυτόματης άρδευσης.

Η συνέχιση των εργασιών θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση προπαρασκευασμένου φυσικού χλοοτάπητα, σε έκταση 9.350 τ.μ. Ο νέος χλοοτάπητας έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές, ακόμη και σε εδάφη κακής ποιότητας. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η αντοχή στα υδροσταγονίδια της θάλασσας, η μειωμένη ανάγκη του για κουρέματα, καθώς και οι μειωμένες απαιτήσεις του σε νερό, λίπανση και φυτοπροστασία.

Παράλληλα, θα αντέχει στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή κατά τους θερινούς μήνες και θα παρουσιάζει μεγάλη αντοχή σε μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης λόγω της μεγάλης του αντοχής και πυκνότητας θα έχει εξαιρετική συμπεριφορά στην έντονη χρήση και μεγάλη ικανότητα αναβλάστησης.

Τέλος, προβλέπεται και νέος αστικός εξοπλισμός σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου της Βάρκιζας. Η ολοκλήρωση της συνολικής ανάπλασης αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι.