Σε ένα πρωτοφανές κύμα αύξησης τιμών, τόσο στην πώληση όσο και στην ενοικίαση των ακινήτων βρίσκεται η αγορά. Μετά από μια δεκαετία ύφεσης και πτώσης των αντικειμενικών αξιών, φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στοχεύουν να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος της περασμένης δεκαετίας.

Σημαντικός παράγοντας της ραγδαίας όσο και εξωφρενικής για τα ελληνικά δεδομένα αύξησης των τιμών είναι οι επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί στην παραλιακή ζώνη της Αττικής και συγκεκριμένα στην επονομαζόμενη «αθηναϊκή ριβιέρα».

Εστιάζοντας στην περιοχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, τα νέα projects που έχουν αρχίσει και υλοποιούνται, όπως η επένδυση του πρώην κάμπινγκ Βούλας, η ανάπλαση της Β’ πλαζ Βούλας, ο εκσυγχρονισμός της μαρίνας Βουλιαγμένης και σε συνδυασμό με τις αναπλάσεις και τα έργα πνοής που πραγματοποιούνται εντός του αστικού ιστού των τριών δημοτικών ενοτήτων, έχουν παρασύρει και τις τιμές των ακινήτων.

Η αυξημένη ζήτηση για αγορά ακινήτου στα 3Β έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις από το 2019 και έπειτα. Γεγονός είναι πως η ανοικοδόμηση στην περιοχή είναι συνεχής και αυτό φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, αρκεί να κάνει κάποιος μια βόλτα στην πόλη για να διαπιστώσει ότι οι νέες κατοικίες «ξεφυτρώνουν» σαν τα μανιτάρια. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί πως η αγορά για τα νεόδμητα απευθύνεται κυρίως σε ξένους, καθώς το τίμημα για ένα «πράσινο» διαμέρισμα 130 τ.μ. κυμαίνεται από 700.000 ευρώ και ξεπερνάει και το 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας, σε ποσοστό 90% οι Έλληνες αγοράζουν παλιά σπίτια και μόλις το 10% νεόδμητα. Η ίδια έρευνα παρουσιάζει ότι η αγορά καινούργιων κατοικιών στα 3Β αφορά κυρίως Κινέζους, Λιβανέζους και Ισραηλινούς.

Οι πρώτες επιλογές των ενδιαφερομένων είναι η αγορά παλαιών ακινήτων με το κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται μειωμένο κατά 50% συγκριτικά με ένα νεόδμητο. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα παλιά σπίτια, ποσοστό 43% χρήζουν εκτεταμένης ανακαίνισης, ενώ για το υπόλοιπο 57% απαιτούνται λίγες μόνο τεχνικές παρεμβάσεις.

enoikio-voula

Οι διαφορές στα 3Β

Ο «Δημοσιογράφος» παρουσιάζει τις τιμές πώλησης των ακινήτων που έχουν κατασκευαστεί μέχρι και το 1990 σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας spitogatos.gr.

Στη Βούλα διαμερίσματα 2ου ορόφου 60 τ.μ., με ένα υπνοδωμάτιο, πωλούνται από 180.000 έως 330.000 ευρώ. Διαμερίσματα 110 τ.μ., με δύο υπνοδωμάτια, πωλούνται από 230.000 ευρώ έως 360.000 ευρώ ενώ για τα διαμερίσματα 140 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια οι τιμές κυμαίνονται από 530.000 έως 540.000 ευρώ.

Στη Βουλιαγμένη, διαμερίσματα 55 τ.μ. με ένα υπνοδωμάτιο αγοράζει κάποιος από 250.000 έως 380.000 ευρώ. Επίσης, διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια 80 τ.μ., η τιμή πώλησης κυμαίνεται από 520.000-620.000 ευρώ ενώ σε άλλη περίπτωση διαμέρισμα 129 τ.μ. το κόστος φτάνει στο 1.200.000 ευρώ! Τέλος, παλιό σπίτι 320 τ.μ. με περισσότερα από τρία υπνοδωμάτια, πωλείται 5.400.000 ευρώ.

Στη Βάρη και Βάρκιζα, τα σπίτια με ένα υπνοδωμάτιο και 70 τ.μ. οι τιμές πώλησης ανέρχονται από 190.000 έως 280.000 ευρώ, για διαμερίσματα με 2 υπνοδωμάτια και 90 τ.μ. οι τιμές ξεκινούν από 360.000 ευρώ ενώ για σπίτια με 3 υπνοδωμάτια 140 τ.μ., οι τιμές κυμαίνονται από 320.000 έως 420.000 ευρώ.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι και τα σπίτια τουλάχιστον 30 ετών έχουν παρασυρθεί από την ξέφρενη πορεία που διαγράφει η αγορά των ακινήτων. Όπως αναφέραμε, το 43% των κατοικιών αυτών χρήζουν εκτεταμένης ανακαίνισης, με το κόστος να το επωμίζεται ο υποψήφιος αγοραστής, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το ποσό της συνολικής αγοράς του σπιτιού.

Παράγοντες της κτηματαγοράς σημειώνουν ότι τέτοιες ραγδαίες αυξήσεις και διακυμάνσεις είναι δείγμα μιας ανώριμης αγοράς ακινήτων, ενώ τονίζουν ότι σε λίγα χρόνια όταν θα έχει επέλθει ο κορεσμός, θα αρχίσει η απότομη υποχώρηση των τιμών και τότε θα είναι η μεγάλη ευκαιρία για όλους όσοι κρατούν στάση αναμονής ως προς την αγορά νέας ή παλιάς κατοικίας.

Γυπαετοί του real estate

Επαγγελματίες της αγοράς βλέποντας το τσουνάμι ανοδικών τιμών των ακινήτων, δεν διστάζουν να προσεγγίζουν με δική τους πρωτοβουλία ιδιοκτήτες ακινήτων με σκοπό να τους πείσουν να πουλήσουν το σπίτι τους προκειμένου να λάβουν την προβλεπόμενη προμήθεια τα μεσιτικά γραφεία.

Τρανό παράδειγμα η διανομή «πόρτα πόρτα» στα σπίτια του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και του Δήμου Γλυφάδας τον μήνα Οκτώβριο ενός διαφημιστικού φυλλαδίου, στο οποίο γνωστό μεσιτικό γραφείο εν είδει επιστολής προς ιδιοκτήτες ανέφερε τα εξής: «Απευθύνομαι σε εσάς, ύστερα από αιτήματα πελατών μας για αγορά ακινήτου στην περιοχή σας. Τώρα, που η αγοραστική ζήτηση στην αθηναϊκή ριβιέρα είναι ανοδική, αν σκέφτεστε το ενδεχόμενο πώλησης του ακινήτου σας, καλέστε μας».

Το ερώτημα που τίθεται και βασανίζει αρκετούς υποψήφιους αγοραστές είναι το εξής: Αξίζει να αγοράσει κανείς κατοικία ή είναι προτιμότερο να μισθώσει ένα σπίτι;

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Δημοσιογράφος», φύλλο 38, τεύχος Νοεμβρίου 2021