Η ραγδαία ανάπτυξη του Airbnb, του real estate, η επένδυση στο Ελληνικό και στον Αστέρα Βουλιαγμένης και η μετονομασία των παραθαλάσσιων Δήμων της Αττικής σε «Αθηναϊκή Ριβιέρα» έχουν απογειώσει τις τιμές των ενοικίων σε δυσθεώρητα ύψη.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως μέχρι να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις στο παράκτιο μέτωπο της νότιας Αττικής, οι τιμές θα διαγράφουν αυξητική τάση μέχρι να φτάσουν στο αποκορύφωμά τους. «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με τα μισθώματα, οι τιμές είναι παράλογες», μου ανέφερε μεσίτης που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Η πραγματικότητα είναι πως τα διαθέσιμα προς ενοικίαση ακίνητα στα 3Β είναι ελάχιστα, συνεπώς η θεωρία της προσφοράς και της ζήτησης βρίσκει εφαρμογή στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους: Πρώτον, τα «καλά» σπίτια από την στιγμή που θα βγουν σε αγγελία θα βρουν ενοικιαστή σε λίγες ώρες. Ναι, καλά διαβάσατε, θα νοικιαστούν την ίδια μέρα.

Δεύτερον, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στρέφονται όλο και περισσότερο στην πώληση του ακινήτου τους και όχι σε μια μακροχρόνια μίσθωση και τρίτον, παρατηρούμε ολοένα και πιο συχνά να κατεδαφίζονται παλαιές πολυκατοικίες ή και μεζονέτες και να ανεγείρονται πολυτελείς κατοικίες που πωλούνται όταν ακόμα βρίσκονται στα μπετά.

Ενδεικτικά θα σας περιγράψω που «κινούνται» οι τιμές των ενοικίων. Στη Βούλα, για ένα οροφοδιαμέρισμα ηλικίας έως 15 ετών, 140 τ.μ το μίσθωμα κυμαίνεται από 1.400 έως 1.800 ευρώ. Εκεί που σταματά η λογική είναι οι τιμές που παρουσιάζουν τα σπίτια κατασκευής του 1975 έως του 1990. Διαμέρισμα, χωρίς ασανσέρ, χωρίς θέση στάθμευσης, χωρίς θέα, με μωσαϊκό πάτωμα και κεντρική θέρμανση, η τιμή που ζητά ο ιδιοκτήτης είναι στα 1.200 ευρώ αδιαπραγμάτευτα. Και ξέρετε τι θα σας πει; Το σπίτι είναι στη Βούλα. Θα βρει ενοικιαστή, όχι άμεσα αλλά θα βρει. Ποιος θα το νοικιάσει; Κάποιος πολίτης του εξωτερικού που θέλει να έχει μια στέγη για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Είναι πραγματικά γεγονότα. Έχουν συμβεί!

Πάμε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη. Εκεί οι ανώτερες τιμές καταγράφονται κυρίως σε ακίνητα με θέα ή πλησίον της θάλασσας. Για παράδειγμα στο Καβούρι η τιμή του τετραγωνικού είναι μεταξύ 23 ευρώ και φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις και τα 35 ευρώ το τ.μ. Δηλαδή για ένα σπίτι 100 τ.μ το μίσθωμα είναι στα 2.300 ευρώ.

Ωστόσο υπάρχουν και «οικονομικότερα» κυρίως αυτά που είναι κατασκευής του 1980 και ενοικιάζονται από 1400 ευρώ και πάνω. Είναι τελικά ωφέλιμη η ελεύθερη αγορά; Μήπως είναι «φθηνότερη» επιλογή η αγορά ενός ακινήτου από το μηνιαίο μίσθωμα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλες οι φούσκες κάποια στιγμή σπάνε.