Ξεκίνησε η εγκατάσταση των ηλιακών φωτιστικών σωμάτων σε πλατείες και παιδικές χαρές του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με την αρχή να γίνεται από την πλατεία Σιδηροβιομηχάνων στα Πηγαδάκια της Βούλας.

Η συγκεκριμένη οικολογική λύση φωτισμού που επιλέγει ο Δήμος των 3Β έρχεται να ενισχύσει την ενεργειακή απόδοση, μειώνοντας το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα και συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Το κάθε ηλιακό φωτιστικό αποτελείται από το φωτοβολταϊκό πάνελ, τον ελεγκτή φόρτισης μπαταρίας, την μπαταρία με μεγάλη διάρκεια ζωής και την πλακέτα led. Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι και η υψηλή απόδοση των 60 βατ του φωτιστικού, η οποία εξασφαλίζει υψηλή αυτονομία που μπορεί να φτάσει έως τις 24 ώρες, δηλαδή δύο νύχτες χωρίς την ανάγκη φόρτισης από τον ήλιο.

Μια καινοτομία που διαθέτουν τα συγκεκριμένα ηλιακά φωτιστικά είναι η εξής: Στις περιπτώσεις που για συνεχόμενες ημέρες υπάρχει αυξημένη συννεφιά με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ηλιακή φόρτιση των σωμάτων, τα φωτιστικά, αυτόματα θα συνδέονται με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και θα συνεχίζουν να λειτουργούν. Ηλιακά φωτιστικά έχουν τοποθετηθεί και σε άλλα σημεία της πόλης, όπως στην οδό Πειραιώς (μεταξύ Απόλλωνος και Ζακύνθου) στα Δικηγορικά Βούλας, στην περιμετρική ζώνη του Παραρτήματος Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παιδιών με Αναπηρία Βούλας (πρώην ΠΙΚΠΑ) καθώς επίσης και στο πάρκο Εθνικής Αντιστάσεως στη Βούλα ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2018 ο Δήμος των 3Β αντικατέστησε ολόκληρο το δίκτυο οδοφωτισμού, εγκαθιστώντας περίπου 6.300 λάμπες τύπου led.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Δημοσιογράφου», πρόθεση της διοίκησης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι σε κάθε νέο τεχνικό έργο που θα πραγματοποιείται στην πόλη (πλατείες, πάρκα κ.λπ.) να τοποθετούνται ηλιακά φωτιστικά. Η εγκατάσταση των ηλιακών φωτιστικών σωμάτων αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ σε συνολικά 44 δημοτικά κτήρια της πόλης συμπεριλαμβανομένου και σχολείων.

Όπως έχει δηλώσει ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάνελ σε κάθε σχολείο ξεχωριστά, αρκεί για να καλύψει τις καταναλώσεις σε ρεύμα για όλο τον χρόνο. Η ενέργεια που παράγεται κατά το καλοκαίρι δεν αποθηκεύεται, αλλά διοχετεύεται στο σύστημα της ΔΕΗ και με ένα σύστημα συμψηφισμού μπορεί να καλύψει τις καταναλώσεις κατά τις ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια.