Δύο δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, που εξελέγησαν στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, εκπίπτουν αυτοδίκαια του αξιώματος τους λόγω μικρών οφειλών και μη έγκαιρης αποπληρωμής ή ρύθμισής της σε Κοινωφελείς Δημοτικές Επιχειρήσεις, σε ΔΕΥΑ ή σε νομικά πρόσωπα του δήμου.

Η αυτοδίκαιη έκπτωσή τους προβλέπεται στο σχετικό νόμο του 2021 (4804/21), ο οποίος αναφέρεται στο «ασυμβίβαστο λόγω οφειλών», και σύμφωνα με αυτόν, δίνονταν χρονικό περιθώριο στους εκλεγέντες είτε να εξοφλήσουν εντός 10ημέρου από την ανακήρυξή τους από το Πρωτοδικείο τις οφειλές τους είτε να τις ρυθμίσουν, ωστόσο, για διάφορους λόγους δεν το έπραξαν, με αποτέλεσμα να εκδοθούν οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του Επόπτη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επικυρώνουν την έκπτωσή τους από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου.

Για τους παραπάνω λόγους, δεν έδωσαν το παρών στην τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου και των εκλεγμένων δημοτικών και τοπικών συμβούλων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023. Μάλιστα, στη θέση τους ορκίστηκαν οι πρώτοι επιλαχόντες σύμβουλοι, Μαρία Σίνα από την δημοτική ενότητα Βουλιαγμένης και Νίκος Ζαχαράτος από την δημοτική ενότητα Βούλας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν πάρα πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις και σε άλλους Δήμους της χώρας προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στις συνθέσεις των νέων δημοτικών συμβουλίων. Για το λόγο αυτό, με νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δόθηκε νέα προθεσμία στην εξόφληση ή ρύθμιση οφειλών των αιρετών δημοτικών αρχών έως την ημέρα της εγκατάστασης των δημοτικών αρχών δηλαδή έως 31 Δεκεμβρίου 2023.

Συνεπώς, οι «έκπτωτοι» δημοτικοί σύμβουλοι εφόσον καλύψουν τις υποχρεώσεις τους (οι οποίες είναι μικρά ποσά) θα παραμείνουν κανονικά στα αξιώματά τους και θα οριστεί νέα ημερομηνία προκειμένου να ορκιστούν.