Ένας χρόνος πέρασε από την αποφράδα ημέρα της 4ης Ιουνίου του 2022 όταν ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και οι κάτοικοι του έζησαν τρομακτικές στιγμές με τον πύρινο εφιάλτη να καίει το πευκόφυτο δάσος του νότιου Υμηττού και οι μανιασμένες φλόγες να φτάνουν έως και τις αυλές των τελευταίων σπιτιών του Πανοράματος Βούλας.

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από έκταση πλησίον του κέντρου Διανομής της ΔΕΗ στη Γλυφάδα, αφού δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς και εγκαίρως, και με σύμμαχο τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν στο σημείο, έφτασε στο Πανόραμα θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον οικιστικό ιστό της πόλης ωστόσο με τις ενέργειες της Πυροσβεστικής και τις οδηγίες του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου προς την Πολιτική Προστασία, τις εθελοντικές ομάδες και ολόκληρου του δημοτικού μηχανισμού, η πυρκαγιά κατασβέστηκε χωρίς καμία ανθρώπινη απώλεια, με περιορισμένες καταστροφές σε περιουσίες, αφήνοντας όμως μια τεράστια πληγή στο φυσικό περιβάλλον, μια πληγή που τα τραύματα της θα κάνουν χρόνια να επουλωθούν.

Ξεκινά η αναδάσωση της καμένης έκτασης

Δύο μέρες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς και πριν αποχωρήσουν και τα τελευταία πυροσβεστικά οχήματα από το βουνό, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ήδη είχε ξεκινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή αναδασωτέα.

Συγκεκριμένα, από τις 6 Ιουνίου 2022, δύο μέρες μετά τη φωτιά, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ζήτησε με επείγουσα επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος να κηρυχτεί άμεσα η περιοχή αναδασωτέα και μετά από έξι εβδομάδες επίμονης πίεσης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης ανταποκρίθηκε θετικά στο επιτακτικό αίτημα του Δημάρχου και κήρυξε αναδασωτέες τις εκτάσεις που κάηκαν στην πυρκαγιά. Αναδασωτέα κηρύχθηκαν 3.123 στρέμματα για την επαναδημιουργία και αποκατάσταση της καμένης δασικής έκτασης ενώ με την ίδια απόφαση διατηρείται ο δασικός χαρακτήρας της και αποκλείεται η διάθεσή τους για κάθε άλλη χρήση.

Ήταν η ταχύτερη κήρυξη ως αναδασωτέας περιοχής μετά από πυρκαγιά τις τελευταίες δεκαετίες. Σημαντικότερο όλων είναι, ότι η απόφαση αυτή δεν θα μείνει στα λόγια αλλά θα εφαρμοστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η αποκατάσταση της δασικής έκτασης που έπληξε η φωτιά, παρά τις ελπιδοφόρες εικόνες που καταγράφονται από τη φυσική αναδάσωση στην περιοχή, και μετά την παρέλευση του υποχρεωτικού χρόνου αναμονής για να μπορέσει η φύση να δράσει, ο Δήμος έχει ήδη φροντίσει να επιλεγεί η περιοχή στην μεγάλη δράση δεντροφύτευσης όπου αυτό κριθεί απαραίτητο καθώς έχει ενταχθεί ως μια από τις τρεις πρώτες πυρόπληκτες περιοχές, μαζί με την Πεντέλη και την Εύβοια, στο μεγάλο πρόγραμμα αναδασώσεων 20 εκατομμυρίων δένδρων που γίνεται με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης.

Την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2023 έχει προγραμματιστεί να φυτευτούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από το Δασαρχείο Πεντέλης και από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όλες οι εκτάσεις της πόλης  που επλήγησαν από την πυρκαγιά του 2022 και να ξεκινήσει η ολική επούλωση του δασικού μας πλούτου.

Θωράκιση της περιοχής από πλημμύρες

Πέρα από την κήρυξη ως αναδασωτέας περιοχής, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απέστειλε επιστολή προς του αρμόδιους Υπουργούς καθώς και στον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω της οποίας ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο μελετών χρηματοδοτήσεων και αναθέσεων των απαιτούμενων έργων, για τη θωράκιση της περιοχής από πιθανά διαβρωτικά φαινόμενα με εδαφοενισχυτικές παρεμβάσεις.

Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή απευθύνθηκε στον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονική Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος επισκέφτηκε την πυρόπληκτη περιοχή, πραγματοποιώντας αυτοψία μαζί με την ερευνητική του ομάδα.

Μετά την αυτοψία έγιναν οι πρώτες εκτιμήσεις και συντάχθηκε μια προμελέτη των απαιτούμενων έργων με την προεκτίμηση τους με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εγκρίνει τα απαιτούμενα έργα και να τα χρηματοδοτήσει καθόσον κρίθηκαν απαραίτητα για τη θωράκιση της πόλης λαμβάνοντας ωστόσο αρνητική απάντηση. Μπροστά στον κίνδυνο να παρουσιαστούν στο μέλλον πλημμυρικά φαινόμενα και να θέσουν σε κίνδυνο την περιοχή, ο Δήμος έχει αναθέσει και υλοποιείται η ειδική δασοτεχνική αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική μελέτη στην ευρύτερη πυρόπληκτη περιοχή η οποία θα είναι έτοιμη σε περίπου ένα μήνα.

Μετά την άρνησης λόγω οικονομικής αδυναμίας του Υπουργείου να χρηματοδοτήσει τις απαιτούμενες λιθοδομές και τα λοιπά συνοδά έργα σε δύο ρέματα του Πανοράματος (Λυκόρεμα, Ρέμα Χλόης) ο Δήμος προγραμματίζει την υλοποίηση τους με ίδιους πόρους ύψους άνω των 350.000 ευρώ. Ουσιαστικά, μετά την άρνηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να χρηματοδοτήσει τα απαραίτητα έργα για την προστασία της πυρόπληκτης περιοχής και των κατοίκων της, το αναλαμβάνει ο Δήμος.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δημοσιογράφος», τεύχος 3 Ιουνίου, φύλλο 60