Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης βίωσε μία από τις δυσκολότερες σε διαχείριση πυρκαγιές σε ορεινές περιαστικές δασικές εκτάσεις της πόλης. 

Από τις 6 Ιουνίου 2022, δύο μέρες μετά τη φωτιά, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ζήτησε με επείγουσα επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος να κηρυχτεί άμεσα η περιοχή αναδασωτέα και μετά από έξι εβδομάδες επίμονης πίεσης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την 241856 – 19/7/2022 απόφαση του, ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης ανταποκρίθηκε θετικά στο επιτακτικό αίτημα του Δημάρχου και κήρυξε αναδασωτέες τις εκτάσεις που κάηκαν στην πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα αναδασωτέα κηρύχθηκαν 3.123 στρέμματα για την επαναδημιουργία – αποκατάσταση της καμένης δασικής έκτασης ενώ με την ίδια απόφαση διατηρείται ο δασικός χαρακτήρας της και αποκλείεται η διάθεσή τους για κάθε άλλη χρήση. Αυτή ήταν η ταχύτερη κήρυξη ως αναδασωτέας περιοχής μετά από πυρκαγιά τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε ότι αφορά την αποκατάσταση της δασικής έκτασης που έπληξε η φωτιά, παρά τις ελπιδοφόρες εικόνες που καταγράφονται από τη φυσική αναδάσωση στην περιοχή, και μετά την παρέλευση του υποχρεωτικού χρόνου αναμονής για να μπορέσει η φύση να δράσει, ο Δήμος έχει ήδη φροντίσει να επιλεγεί η περιοχή μας στην μεγάλη δράση δεντροφύτευσης όπου αυτό κριθεί απαραίτητο καθώς έχει ενταχθεί ως μια από τους 3 πρώτες πυρόπληκτες περιοχές, μαζί με την Πεντέλη και την Εύβοια, στο μεγάλο πρόγραμμα αναδασώσεων 20 εκατομμυρίων δένδρων που γίνεται με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης.

Την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2023 έχει προγραμματιστεί να φυτευτούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από το Δασαρχείο Πεντέλης και από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όλες οι εκτάσεις της πόλης μας που επλήγησαν από την πυρκαγιά του 2022 και να ξεκινήσει η ολική επούλωση του δασικού μας πλούτου.