Ένα νέο δίκτυο χωριστής συλλογής πράσινων αποβλήτων ξεκινά να εγκαθίσταται στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με την τοποθέτηση 33 κάδων για κλαδέματα στο σύνολο της πόλης.

Οι κάδοι τοποθετήθηκαν σε σημεία κοινόχρηστης χρήσης ώστε να μπορούν όλοι οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση διαμορφώνοντας κατάλληλους χώρους χωριστής συλλογής πράσινων αποβλήτων.

Η διασπορά των κάδων έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει όλα τα νοικοκυριά καθώς βρίσκονται κατά μέγιστο σε ακτίνα μόλις 450 μέτρων από αυτά. Η απόσταση αυτή θεωρείται ότι προσφέρει στους δημότες εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο αλλά και με περπάτημα. Έτσι εκτιμάται ότι όποιον τρόπο και να επιλέξουν οι κάτοικοι για να μεταφέρουν τα πράσινα απόβλητά τους η απόσταση δεν θα είναι σε καμία περίπτωση απαγορευτική.

Οι κάδοι κλαδεμάτων θα φέρουν κατάλληλο χρωματισμό και επιγραφές που θα καθιστούν σαφή την ενδεδειγμένη χρήση τους και θα τοποθετηθούν στα εξής σημεία: Αρετής και Δεληγιάννη, Πλατεία Δημάρχων, Πάρκινγκ Yabanaki, Πλατεία Ζησιμοπούλου, Πάρκινγκ Ποσειδώνος και Θησέως, Πλατεία Ευτέρπης, Φυτώριο, Μαβίλη και Καζαντζάκη, Πάρκο Καλύμνου και Αρκαδίου, Δωδώνης και Δαρδανελίων, Πλατεία Άλσους, Πλατεία Άρεος, Πάρκιγκ Βασ. Παύλου και Ζεφύρου, Βασ. Παύλου και Διαμαντοπούλου, Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, Καποδιστρίου και Μακεδονομάχων, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Ύδρας και Μεγ. Βασιλείου, Υψηλάντου και Υγείας Τρίγωνο, Πλατεία Νήσων, πάρκινγκ Υπάρχου και Σούλας, πάρκινγκ Απόλλωνος και Ιθάκης, Πλατεία Μουσών, Ηλίου και Κυβέλης, Πλατεία Ολυμπιονικών, Σχολή Ευελπίδων, Βουλιαγμένης και Ζεφύρου, Κεφαλληνίας και Καρπάθου, Δημαρχείο, Καλύμνου και Ρόδου, Καβουρίου και Αγ.Γεωργίου, Καραμανλή και Σελήνης, Θάσου και Πυθίας.

Για τη μεταφορά των ποσοτήτων πράσινων αποβλήτων από τα νοικοκυριά θα χρησιμοποιηθούν πλαστικές, υψηλής αντοχής, επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες οι οποίες θα διανεμηθούν σε κάθε κτίριο κατοικίας του Δήμου. Σήμερα, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συλλέγει με τις υπηρεσίες του μια ποσότητα 7.000 τόνων πράσινων αποβλήτων τον χρόνο, που εκτιμάται ότι με αυτή τη μεθοδολογία θα αυξηθεί σημαντικά.

Άλλωστε, με τον τρόπο αυτό δεν θα επιτευχθεί απλώς η εκτροπή των ποσοτήτων αυτών από την ταφή, αλλά θα ενισχυθεί και το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Δήμου για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού κομπόστ, που παράγεται σε πεδίο κομποστοποίησης, όπου αξιοποιούνται και τα οργανικά απόβλητα που συλλέγονται με τους καφέ κάδους.