Τα βιοαποικοδομήσιμα οργανικά απόβλητα κουζίνας αποτελούν ένα πολύ σημαντικό ρεύμα αποβλήτων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, το οποίο συλλέγεται χωριστά στα Πηγαδάκια και Δικηγορικά στη Βούλα, στο Δίλοφο και τη Μηλαδέζα στη Βάρη και σε όλη τη Βουλιαγμένη και σύντομα στο σύνολο του Δήμου.

Είναι απορρίμματα που ανακυκλώνονται και μαζί με τα κλαδέματα, αποτελούν τη βάση για την παραγωγή του δεύτερου εδαφοβελτιωτικού – κομπόστ, πιστοποιημένου για βιολογικές καλλιέργειες, που παράγει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ονομάζεται Vita Green.

Τα απορρίμματα αυτά συγκεντρώνονται από τους κατοίκους σε ειδικούς καφέ κάδους οι οποίοι κλειδώνουν, κάθε ένας εκ των οποίων αντιστοιχεί σε ένα κτίριο και οι χρήστες προμηθεύονται από το Δήμο κλειδί και επιπλέον ένα μικρό καφέ κάδο 10 λίτρων και χάρτινες σακούλες μέσω του οποίου μεταφορτώνουν τα απόβλητα κουζίνας στον καφέ κάδο του κτιρίου .

Όπως είναι λογικό, τα απορρίμματα αυτά εφόσον παραμείνουν για λίγες μέρες εντός του κάδου αρχίζουν και βγάζουν δυσάρεστες οσμές. Για να αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένες μυρωδιές ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προμηθεύτηκε 270 νέους καφέ κάδους με εγκατεστημένο ειδικό βιοφίλτρο που απορροφά τις οσμές.

Σε πρώτη φάση, οι συγκεκριμένοι κάδοι θα διανεμηθούν στις επιχειρήσεις εστίασης και σταδιακά θα μοιραστούν και στα νοικοκυριά που εφαρμόζουν το πρόγραμμα. Το βιοφίλτρο βοηθά στην επεξεργασία και την εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών που δημιουργούνται σε σημεία ή διεργασίες όπου συλλέγονται, μεταφέρονται ή καθαρίζονται υγρά απόβλητα.

Η χρήση του βιοφίλτρου στοχεύει ώστε να περιορισθεί η περιβαλλοντική ρύπανση, να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων και να περιορισθεί η όχληση που δημιουργείται, εξαιτίας των δυσάρεστων οσμών, στις γειτνιάζουσες περιοχές των σημείων επεξεργασίας ή συλλογής υγρών αποβλήτων. Η δράση αυτή χρηματοδοτείται από πόρους του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων και προώθηση της ανακύκλωσης.

Υπενθυμίζουμε ότι στους καφέ κάδους συλλέγουμε υπολείμματα από μαγειρεμένο φαγητό, φρούτα και λαχανικά, μικρές ποσότητες υπολειμμάτων κήπου (γκαζόν, φύλλα, μικρά κλαδιά) και μικρές ποσότητες από χαρτοπετσέτες, αλλά όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά. Στους καφέ κάδους απαγορεύεται να βάζουμε κοινά σκουπίδια, συσκευασίες κάθε είδους, υγρά και μαγειρεμένα λάδια και λίπη, πλαστικές σακούλες ή φωτοδιασπώμενες του super market.