Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού επέστρεψε, για δεύτερη φορά, στο καμένο δάσος του Νοτίου Υμηττού, στη Βούλα και τη Γλυφάδα, για να συνεχίσουμε το εθελοντικό μας έργο, που είχε ξεκινήσει την περασμένη χρονιά, καθαρίζοντας τα καμένα από όλα τα σκουπίδια, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο λαβωμένο δάσος να αναγεννηθεί, απαλλαγμένο από όλα όσα οι άνθρωποι πέταξαν σε αυτό.
 
edny-2
 
Με βαριά καρδιά, μέσα στο μαύρο τοπίο, που εμείς γνωρίσαμε πράσινο, αλλά με σύμμαχο τον καιρό, έγινε πολλή και σκληρή δουλειά, ενώ για μια ακόμη φορά, τα όσα ανακαλύψαμε, μέσα στο καμένο δάσος, μας εξέπληξαν. Τα οικοδομικά υλικά, τα πλαστικά, τα εξαρτήματα αυτοκινήτων αλλά και τα υλικά των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι απαράδεκτο να απορρίπτονται στο ήδη επιβαρυμένο τοπίο, δυστυχώς τα περιμέναμε. Τα αγαλματίδια και τις αφίσες νυχτερινών κέντρων όμως, δεν τα περιμέναμε. Αμέτρητα και τα σπασμένα πλακάκια, που μαζεύτηκαν, κομματάκι-κομματάκι.
 
edny-main
 
Επιστρέψαμε και στο σημείο των αναδασώσεων της ΕΔΝΥ. Εκεί που μαζί με τα χιλιάδες δενδρύλλια που εδώ και 7 χρόνια είχαμε φυτέψει και φροντίζαμε, κάηκε και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσαμε, αλλά και όσα σκουπίδια είχαμε μαζέψει. Με πολύ κόπο, απομακρύναμε όλα τα λιωμένα και καμένα πλαστικά, αλλά και τις δύο δεξαμενές που χρησιμοποιούσαμε για τα ποτίσματα, μία εκ των οποίων καταστράφηκε από τη φωτιά. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, τόσο στη μετακίνηση, όσο και στη μεταφορά όλων των υλικών, που έγινε με δικά μας μέσα, αλλά δεν το βάλαμε κάτω.
 
edny-3
 
Μικροί και μεγάλοι, έκαναν μεγάλη δουλειά και πρέπει να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι, ακόμα και αν δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε όλη, την μεγάλη έκταση, που είχαμε κατά νου. Θα επιστρέψουμε όμως σύντομα. Όπως ήδη επιστρέφει και το δάσος. Είναι χιλιάδες τα μικροσκοπικά νέα δέντρα, που κάνουν την εμφάνισή τους, είτε προερχόμενα από σπόρους, είτε από αναβλάστηση. Κι όπως το δάσος θα παραμείνει, έτσι θα γίνει και με την ΕΔΝΥ, συνεχίζοντας την εθελοντική προσπάθεια για προστασία της φύσης και της ζωής, με πράξεις, κόντρα στα λόγια και τα κακώς κείμενα.