Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ενόψει του επερχόμενου χειμώνα όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης καθώς ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προνοήσει για πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα.

Τα τελευταία άλλωστε χρόνια έντονα φαινόμενα πλήττουν και την περιοχή των 3Β, όπως φέτος με την κακοκαιρία «Ελπίς» που έντυσε στα λευκά και τα 3Β.

Η δημοτική αρχή έχει εκπονήσει σχέδιο πολιτικής προστασίας με την κωδική ονομασία «Βορέας» που αφορά την προετοιμασία, τη διαχείριση φαινομένων χιονοπτώσεων και παγετού. Το συγκεκριμένο σχέδιο επικαιροποιείται κάθε χρόνο και αφορά την καταγραφή του μηχανισμού του Δήμου, τη συντήρηση και προετοιμασία του ανά διεύθυνση και τμήμα, τον τρόπο εμπλοκής και λειτουργίας στην κρίση καθώς και τη συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Περιλαμβάνει ειδικό σχέδιο διαχείρισης για την περιοχή του Πανοράματος Βούλας λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και του μεγάλου βαθμού δυσκολίας που παρουσιάζει.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει ήδη προμηθευτεί εικοσιπέντε τόνους αλάτι το οποίο φυλάσσεται σε ειδικά διαμορφωμένη αποθήκη στη Μηλαδέζα Βάρης. Επιπλέον, για πρώτη φορά θα τεθεί σε λειτουργία εφόσον χρειαστεί και το όχημα – πολυμηχάνημα του Δήμου. Πρόκειται για ένα καινοτόμο όχημα που μπορεί πολύ γρήγορα και συγκεκριμένα σε μόλις 20 λεπτά να μετατραπεί από πυροσβεστικό σε εκχιονιστικό όχημα και αλατιέρα.

Η μετατροπή του πολυμηχανήματος σε εκχιονιστικό και αλατιέρα, λύνει τα χέρια της δημοτικής αρχής. Το όχημα μπορεί να μεταφέρει ποσότητα αλατιού από 2.100 κιλά έως 4.200 κιλά ανάλογα με την πυκνότητά του. Το πλέον σημαντικό είναι πως το όχημα έχει κίνηση στους τέσσερις τροχούς και μπορεί να ανεβαίνει δρόμους με κλίση έως 45%, όπως αυτοί στο Πανόραμα Βούλας.

Υπενθυμίζουμε πως κατά τη διάρκεια της τελευταίας ακραίας χιονόπτωσης για τα δεδομένα της περιοχής, αρκετά σημεία του Πανοράματος είχαν μείνει αποκλεισμένα για 24 ώρες καθώς τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας αδυνατούσαν να προσεγγίσουν τα σημεία αυτά.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προχωρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε καθαρισμούς φρεατίων, των αποχετευτικών δικτύων των σχολείων της πόλης και στον καθαρισμό των ρεμάτων Κόρμπι Βάρης και Λυκορέματος στη Βούλα.

Να σημειωθεί πως ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κάθε φορά που ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται στην περιοχή, διαθέτει για τους κατοίκους και τους άστεγους που χρειάζονται προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες, θερμαινόμενο χώρο φιλοξενίας ο οποίος λειτουργεί για όσες ημέρες διαρκεί το κρύο.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 51, Δεκέμβριος 2022