Ένα όχημα – πολυμηχάνημα που μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη πρόληψη του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Το όχημα – υπερκατασκευή έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως αλατιέρα, εκχιονιστικό, αναρροφητικό για πευκοβελόνες και πυροσβεστικό, με στόχο την αρτιότερη λειτουργία των υπηρεσιών.

Eξειδικευμένη εταιρεία σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, σχεδίασαν το συγκεκριμένο όχημα υψηλών επιδόσεων το οποίο κατασκευάστηκε από ειδικούς μηχανολόγους σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δήμου. Να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη κατασκευή δεν υπάρχει στην Ελλάδα και είναι το πρώτο όχημα με αυτά τα χαρακτηριστικά. 

Πρόκειται για ένα καινοτόμο όχημα που μπορεί πολύ γρήγορα και συγκεκριμένα σε μόλις 20 λεπτά να μετατραπεί από πυροσβεστικό σε εκχιονιστικό όχημα. Το κόστος κατασκευής του πολυμηχανήματος ανέρχεται στις 270.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 170.000 ευρώ προέρχονται από δωρεά κάτοικου της περιοχής και τα υπόλοιπα 100.000 ευρώ τα συμπληρώνει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Όχημα αναρροφητήρας

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης χαρακτηρίζεται ως μια πευκόφυτη περιοχή που σημαίνει ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς κυρίως τους θερινούς μήνες είναι ιδιαίτερα υψηλός. Εκτός από τον ορεινό όγκο της περιοχής, πεύκα υπάρχουν και στον κεντρικό ιστό της πόλης που πρακτικά σημαίνει ότι πολλά σημεία στο Δήμο όπως πάρκα, πλατείες, άλση είναι γεμάτα από ξερές πευκοβελόνες οι οποίες αποτελούν ιδιαίτερα εύφλεκτο υλικό που θα μπορούσε να προκαλέσει την έναρξη μιας πυρκαγιάς.

Η πρώτη λειτουργία του οχήματος αφορά τη μετατροπή του σε αναρροφητήρα εύφλεκτων υλικών (πευκοβελόνων, ξερών φύλλων και κουκουναριών). Το όχημα διαθέτει μια στιβαρή μονάδα αναρρόφησης διαμέτρου 600 χιλ., μια μάνικα διαμέτρου 250 χιλ. και μήκος 10 μέτρων προκειμένου να μπορεί να διεισδύει σε σημεία που δεν φτάνει το όχημα. Στο πίσω μέρος του οχήματος είναι τοποθετημένος ένας ανατρεπόμενος κάδος που μαζεύει όλα τα εύφλεκτα υλικά και στη συνέχεια τα αδειάζει σε συγκεκριμένο σημείο που έχει ορίσει ο Δήμος.

oxima2

Όχημα πυρόσβεσης

Πάντα επίκαιρη είναι η ανάγκη αναβάθμισης του πυροσβεστικού στόλου που διαθέτει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε μια προσπάθεια για την καλύτερη και άμεση αποτελεσματικότητα σε περιπτώσεις πυρκαγιάς στην περιοχή. Στα 15 οχήματα πυρόσβεσης που είναι διαθέσιμα στον Δήμο, έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμα. Το όχημα – πολυμηχάνημα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 2.500 λίτρα νερό. Στην οροφή του οχήματος τοποθετείται το κανόνι κατευθυνόμενης βολής νερού υπό πίεση που μπορεί να φτάσει τη ρίψη νερού τουλάχιστον στα 40 μέτρα, ενώ η μάνικα πυρόσβεσης φτάνει τα 30 μέτρα. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο πυροσβεστικό όχημα που μπαίνει στον στόλο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

oxima3

Όχημα εκχιονιστικό – αλατιέρα

Η μετατροπή του πολυμηχανήματος σε εκχιονιστικό-αλατιέρα, λύνει τα χέρια της δημοτικής αρχής. Το όχημα μπορεί να μεταφέρει 2.100 κιλά αλάτι και στην περίπτωση που η πυκνότητα του αλατιού είναι 40 γρ. ανά τ.μ. δύναται να πραγματοποιήσει ρίψεις σε 52.500 τ.μ. Αυτή η έκταση αφορά δρόμους μήκους 13 χιλιομέτρων τουλάχιστον. Στην περίπτωση που η πυκνότητα του αλατιού είναι η μισή (20 γρ. ανά τ.μ.) τότε διπλασιάζεται το μήκος των δρόμων που μπορεί να καλυφθούν με αλάτι. Το πλέον σημαντικό είναι το γεγονός πως το όχημα είναι 4×4 και μπορεί να ανεβαίνει δρόμους με κλίση έως 45%. Την επόμενη φορά που θα επισκεφτεί την πόλη ο λευκός επισκέπτης, κανένας δρόμος του Πανοράματος δεν θα μείνει κλειστός.