Στη Βούλα διοργανώνεται το 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπό τον τίτλο «Η Αυτοδιοίκηση κοντά στον άνθρωπο για Ενιαία Υγεία & έναν καλύτερο πλανήτη».

Περισσότεροι από 130 ομιλητές και ομιλήτριες – ιατροί, ερευνητές, ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής – θα αναδείξουν τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Αυτοδιοίκηση στην επίλυση των προβλημάτων της δημόσιας Υγείας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες.

Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου – το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, ότι διοργανώνεται για πρώτη φορά από ΟΤΑ Β΄Βαθμού, την Περιφέρεια Αττικής – θα αναλυθούν οι νέες παράμετροι και τα προβλήματα του υγειονομικού συστήματος μετά τα δύο χρόνια της πανδημικής κρίσης και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην υγεία του γενικού πληθυσμού. Παράλληλα θα αναδειχθούν οι τρόποι με τους οποίους οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης μπορούν να συνδράμουν στην αναβάθμιση τόσο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσα από συνεχή και γόνιμη συνεργασία με την Πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και τους παρόχους υγείας

patoulis-konstantellos
 
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: Να αναλάβουν οι Δήμοι τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας
 
Στην έναρξη του Πανελλήνιου Συνεδρίου του Δίκτυο Υγειών Πόλεων ΕΔΔΥΠΠΥ  o Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του δικτύου και Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και σε πλήθος συναδέλφων Δημάρχων από όλη την Ελλάδα, αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ, της θεσμικής εκπροσώπησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, να αναλάβουν οι δήμοι την ευθύνη της λειτουργίας του δικτύου των κέντρων υγείας.
 
«Οι στόχοι των υγιών πόλεων, όμως, δεν περιορίζονται σ’ αυτό, περιλαμβάνουν επίσης τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος, όπου οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να ζουν με συνθήκες που προάγουν την υγεία και την ευζωία τους και τέλος, επεκτείνεται στη διαμόρφωση μίας καθημερινότητας απαλλαγμένης από περιττά άγχη που προκαλούνται από οικονομικές δυσκολίες και εμπόδια στην επίτευξη των καθημερινών στόχων μας, τη μετακίνηση στη δουλειά μας, την άθληση μας, την πνευματική μας ανάπτυξη ακόμα και την ψυχαγωγία μας», ανέφερε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
 
Όπως τόνισε, ο μόνος τρόπος να διασφαλιστούν όλα τα απαιτούμενα σε μία πόλη που πληροί όλες τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στους στόχους των υγιών πόλεων, είναι να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αρμοδιότητες και πόρους ο πρώτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δήμοι της χώρας. Μόνο οι δήμοι έχουν την εγγύτητα και την αμεσότητα στην καθημερινότητα του πολίτη και μπορούν να προλαμβάνουν τα κακώς κείμενα και να διασφαλίσουν τα απαιτούμενα. Για τους λόγους αυτούς, η ύπαρξη ισχυρών διαδημοτικών δικτύων, όπως το ΕΔΔΥΠΠΥ είναι απαραίτητη. Οι διαδημοτικές συνέργειες, η δικτύωση και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των στελεχών των δήμων, των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν καθημερινά όλα τα θέματα των συμπολιτών μας, είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις, για να απολαμβάνουν οι κάτοικοι των πόλεων μας υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής, είπε ο Δήμαρχος.