Κάδους που μετρούν το περιεχόμενό τους και στέλνουν σήματα στην Υπηρεσία Καθαριότητας εγκαθιστά το επόμενο διάστημα ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Εγκαινιάζεται έτσι μια πολιτική «έξυπνης» διαχείρισης αποβλήτων που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες, και συγκεκριμένα την τηλεματική διαχείριση των απορριμματοφόρων και την εγκατάσταση αισθητήρων που παρέχουν σε πραγματικό χρόνο μέτρηση πλήρωσης των κάδων με στερεά απόβλητα.

Την COSMOTE επέλεξε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, μετά από διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, για την προμήθεια και εφαρμογή συστήματος έξυπνων κάδων αποκομιδής απορριμμάτων. Με την «έξυπνη» διαχείριση απορριμμάτων βελτιώνεται η καθημερινότητα των κατοίκων, ενώ ο Δήμος εξοικονομεί πολύτιμους πόρους και μειώνει τις δαπάνες. Η λύση αξιοποιεί την τεχνολογία Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT), καθώς απαιτεί μικρό όγκο δεδομένων για τη διασύνδεση συσκευών μέσω δικτύου κινητής, μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος.

Η COSMOTE στο πλαίσιο του έργου θα εγκαταστήσει συσκευές τηλεματικής σε 5.300 μηχανικούς κάδους αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, επιτρέποντας στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου την εξ΄ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της πληρότητας και κατάστασής τους, καθώς και τον δυναμικό σχεδιασμό για την τοποθέτησή τους ανάλογα με τη ζήτηση, μέσω πλατφόρμας ανάλυσης και αξιολόγησης δεδομένων της EmDoΤ.

Τα πλεονεκτήματα των «έξυπνων» κάδων είναι η μείωση του κόστους, που επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης χρήσης στόλου αποκομιδής και της μείωσης στην κατανάλωση καυσίμου, την αυξομείωση αριθμού κάδων αναλόγως ζήτησης και τον περιορισμό κλοπών και βανδαλισμών των κάδων. Η βελτιστοποίηση της υπηρεσίας συλλογής των απορριμμάτων θα επιτευχθεί μέσω της αύξησης κάδων σε περιοχές με υψηλή ζήτηση, την αποκομιδή μόνο γεμάτων κάδων και τη δυνατότητα ενημέρωσης των οδηγών απορριμματοφόρων με φορητές συσκευές για τις πιο αποτελεσματικές διαδρομές συλλογής.

Στους νέους κάδους θα ενσωματωθεί μια τηλεματική συσκευή η οποία διαθέτει ένα πλήθος αισθητήρων και ένα σύστημα επικοινωνίας μέσω του δικτύου δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:

  • Αισθητήρας πλήρωσης, ο οποίος καθορίζει τα επίπεδα πλήρωσης του κάδου.
  • Αισθητήρας θέσης, που θα μετράει την κλίση του.
  • Αισθητήρας θερμοκρασίας που θα προσδιορίζει τη θερμοκρασία εντός του κάδου καθώς και την τάση ανόδου για ειδοποίηση σε περίπτωση φωτιάς.
  • Αισθητήρας καπακιού που θα ανιχνεύει τη θέση του καπακιού αν είναι ανοιχτό, κλειστό ή μισάνοιχτο.

grigoris-konstantellos

«Κάνουμε ακόμα ένα βήμα προς το μέλλον»

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος σημείωσε: «Στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τα τελευταία χρόνια, με σύμμαχο την τεχνολογία, αναπτύσσονται δράσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν και προστατεύουν το περιβάλλον.

Η έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί λύση που εξυπηρετεί στο ακέραιο τους στόχους της τριπλής τελικής γραμμής της αειφορίας, το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την οικονομία και η άμεση εφαρμογή της ήταν στις προτεραιότητες μας. Σήμερα είμαστε έτοιμοι, στον τομέα της διαχείρισης των οικιακών μας απορριμμάτων, να κάνουμε ακόμα ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον».