Το ανοιξιάτικο κολύμπι στην ανατολική παραλία της Βάρκιζας, είχε μία δυσάρεστη έκπληξη. Η θάλασσα είχε ξεβράσει μία νεαρή χελώνα νεκρή. Κοντά της υπήρχε και ένα κομμάτι από δίκτυ, πιθανόν να μπλέχτηκε και να τραυματίστηκε σε αυτό.

Άραγε πόσοι όμως από μας γνωρίζουν τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Το πρώτο μας μέλημα είναι να διαπιστώσουμε αν όντως το ζώο είναι νεκρό, ή τραυματισμένο και πρέπει άμεσα να φροντίσουμε να έρθει βοήθεια:

Τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα

1.  Καλούμε τον ΑΡΧΕΛΩΝ – Δίκτυο Διάσωσης στο 210 8944444 ή στο 6941511511

2.  Μεταφέρουμε τη χελώνα σε ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕΡΟΣ μακριά από κόσμο και θόρυβοΤΗ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ (ποτέ από τα πτερύγια ή το κεφάλι).
Αν είναι μεγάλο ζώο που θα μεταφερθεί από 2 άτομα τη σηκώνουμε πιάνοντας το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά.
ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΤΟ ΖΩΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ φροντίζοντας να μη διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια του.

3.  Φροντίζουμε το ζώο να είναι σε ΠΡΟΦΥΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΕΡΑΤους θερινούς μήνες καλό είναι να σκεπάζεται ιδιαίτερα στα τραύματά του με ένα ΥΓΡΟ ΥΦΑΣΜΑΗ θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς C. Δεν είναι απαραίτητοη χελώνα να μπει στο θαλασσινό νερόιδιαίτερα όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένητότε ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ.

4.  Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιάτα αφαιρούμε πολύ προσεκτικάΣε καμιά περίπτωση ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΑΓΚΙΣΤΡΙ Ή ΠΕΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ Ή ΤΗΝ ΟΥΡΑ.

5.  Ελέγχουμε όλα τα πτερύγια για τυχόν ΣΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ (tags) και σημειώνουμε τον αριθμό τουαν υπάρχει

6.  Κατεβάζουμε και συμπληρώνουμε το «Δελτίο Εκθαλάσσωσης» προσεκτικά για να βοηθήσουμε τόσο αυτήν όσο και όλες τις άλλες χελώνεςκαι το στέλνουμε στον ΑΡΧΕΛΩΝ με email: rescue@archelon.gr.

paralia

Το σημείο που βρέθηκε νεκρή η άτυχη θαλάσσια χελώνα

Νεκρή Θαλάσσια χελώνα

1.  Εάν η χελώνα είναι νεκρή, πρέπει ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ, και να ειδοποιηθεί το τοπικό λιμεναρχείο (Δείτε το Ευρετήριο Λιμενικών Αρχών) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Δίκτυο Διάσωσης στο 210 8944444 ή στο 6941511511
ΠΡΟΣΟΧΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ Η ΧΕΛΩΝΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΕΚΡΗ ΑΛΛΑ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΛΗΘΑΡΓΟ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΡΥΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.

2.  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ.
Εάν δεν υπάρχει στην περιοχή, ειδοποιείται άλλος κτηνίατρος ή το λιμεναρχείο.

3.  Εάν βρεθεί σήμα πρέπει να αφαιρεθεί και να σταλεί στον ΑΡΧΕΛΩΝ, Σολωμού 57, 104 32 Αθήνα, τηλ./φαξ: 210 5231342 . 
ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ.

4.  Στείλετε μια φωτογραφία του ζώου και ιδιαίτερα των τραυμάτων του στον ΑΡΧΕΛΩΝ με email: rescue@archelon.gr

5.  Κατεβάστε και συμπληρώστε το ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΘΑΛΑΣΣΩΣΗΣ  στον ΑΡΧΕΛΩΝ με email:rescue@archelon.gr και τέλος,

6.  Ειδοποιήστε την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ για τη νόμιμη υγειονομική ταφή.

Εάν οι διαδικασίες σας φαίνονται πολύπλοκες, ενημερώστε απλά τον ΑΡΧΕΛΩΝ-Δίκτυο Διάσωσης. Ο υπεύθυνος του Κέντρου κύριος Δημήτρης Φυτίλης, είναι πραγματικά πολύ πρόθυμος να βοηθήσει! Τα ζώα αυτά καθώς και οι μεσογειακές φώκιες, έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τις διαδικασίες, είτε αν τα εντοπίσουμε τραυματισμένα, για  την περίθαλψη τους, είτε αν τα εντοπίσουμε δυστυχώς νεκρά, για να γίνει καταγραφή, έλεγχος της αιτίας θανάτου και να ελαχιστοποιήσουν οι αρμόδιοι όσο το δυνατόν τους παράγοντες κινδύνου που απειλούν την ζωή τους. Σε καμία περίπτωση δεν τα θάβουμε, δεν τα ρίχνουμε στην θάλασσα και οπωσδήποτε δεν τα πετούμε σε κάδους απορριμμάτων!!

Τέλος οφείλω στο σημείο αυτό να επισημάνω, ότι κατά την ανεύρεση των απαιτούμενων διαδικασιών, διαπίστωσα ότι η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ήταν απόλυτα ενημερωμένος για το πρωτόκολλο που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις και μερίμνησε για την πιστή τήρηση του.