Ο Δήμος των 3B λειτούργησε με ταχύτητα και υλοποίησε πρώτος στην Ελλάδα ένα τέτοιο σύστημα με στόχο όχι μόνο να προσφέρει ένα πρόσθετο εναλλακτικό μέσο μετακίνησης φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά να δώσει και το παράδειγμα στους κατοίκους για την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών μετακίνησης με χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος δημοτικός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων λειτούργησε το περασμένο φθινόπωρο στην πλατεία της Βούλας απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για την επέκταση της χρήσης οχημάτων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών, η δημοτική αρχή δρομολόγησε τη σύνταξη Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων που ουσιαστικά αποτελούσε τον «οδικό χάρτη» για τα σημεία που θα επιλεγούν για την εγκατάσταση των σταθμών.

Τα σημεία που βρίσκονται οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων είναι τα εξής: Πλατεία Βούλας, κοντά στον ναό Αγίου Ιωάννου, Δημαρχείο Βούλας, Ασκληπιείο Βούλας, Οδός Ζακύνθου κοντά στον ναό Αγίου Νεκτάριου (πλατεία Άγγελου Αποστολάτου), δημοτικό πάρκινγκ Λ. Ποσειδώνος 8 στη Βάρκιζα (γυάλινο κτίριο), πάρκινγκ Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου «Κωνσταντίνος Μπαγλαντζής», πάρκινγκ επί των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Μητρώου στη Βάρη, πρώην Δημαρχείο Βουλιαγμένης, δημοτικό πάρκινγκ πλατείας Νυμφών στη Βουλιαγμένη και δημοτικό πάρκινγκ κοντά στο ξενοδοχείο Divani Apollon στο Καβούρι. Στα άμεσα σχέδια της δημοτικής αρχής Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι η δημιουργία 60 ακόμα σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 70.

Η φόρτιση είναι δωρεάν μόνο για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ΙΧ του Δήμου. Το κόστος για τον εξοπλισμό των φορτιστών, τις εργασίες υποδομής για την εγκατάσταση τους αλλά και για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν το επωμίζεται ο πάροχος, δηλαδή η ΔΕΗ, ενώ κάθε σταθμός έχει τη δυνατότητα φόρτισης δύο οχημάτων ταυτό- χρονα. «Έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις δράσεις για έναν πράσινο Δήμο, ώστε να υπερβούμε κατά πολύ τους στόχους που έχουν τεθεί στο Σύμφωνο των Δημάρχων 2030 για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», τονίζει ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Τέλος, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης για περίπου δέκα ηλεκτρικά οχήματα (λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, απορριμματοφόρα κ.ά.) με σκοπό την σταδιακή αντικατάσταση του δημοτικού στόλου οχημάτων του Δήμου με οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 32, Μάϊος 2021