Η δημοτική αρχή ήδη υλοποιεί σε ετήσια βάση ένα πρόγραμμα φροντίδας και προστασίας για τα αδέσποτα σκυλιά που περιλαμβάνει τη σίτιση, την στείρωση και πρωτοβουλίες υιοθεσίας σε συνεργασία πάντα με φιλοζωικές οργανώσεις. «Η δουλειά που κάνει ο Δήμος για τα αδέσποτα σκυλιά είναι εξαιρετική και έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο και οι πρακτικές που ακολουθούμε, υιοθετούνται και από άλλους Δήμους οι οποίοι δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα δημοτικό καταφύγιο ζώων», τόνισε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της 8ης Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τις αδέσποτες γάτες που βρίσκονται στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, η κατάσταση κατά γενική ομολογία έχει ξεπεράσει κάθε έλεγχο. Σύμφωνα με τα δεδομένα, κάθε γάτα έχει διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής 7-8 χρόνια. Η γάτα κάνει 3 τοκετούς ανά έτος και σε κάθε τοκετό γεννά 4-6 γατάκια, άρα γεννά περίπου 12-18 γατάκια το έτος. Επομένως αν μια γάτα ζήσει 7-8 χρόνια μπορεί να γεννήσει 96-144 γατάκια, από τα οποία τα μισά περίπου είναι θηλυκά. Τα νούμερα είναι μεγάλα και μιλούν από μόνα τους για την κατάσταση στις «αποικίες» των αδέσποτων ζώων που πλέον βρίσκονται σε όλο το μήκος και το πλάτος του Δήμου.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος για τα αδέσποτα γατιά υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο που αυτή τη στιγμή ο Δήμος μορφοποιεί, ενώ υπογράμμισε πως τα γατιά στην περιοχή έχουν αυξηθεί. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, το επόμενο διάστημα θα συσταθεί μια νέα 5μελης επιτροπή που θα αποτελείται από έναν υπάλληλο του Δήμου και τέσσερις ανθρώπους που θα προέρχονται από φιλοζωικούς συλλόγους με σκοπό τη διαχείριση του ζητήματος με τρόπο πολιτισμένο και αποτελεσματικό. Παρόμοια επιτροπή έχει συσταθεί για τα αδέσποτα σκυλιά.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης διαθέτει το ποσό των 85.000 ευρώ τα οποία προορίζονται για την προστασία και την φροντίδα των αδέσποτων σκύλων. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι ένα μέρος των χρημάτων αυτών θα αντληθούν προκειμένου να κατανεμηθούν για τις αδέσποτες γάτες. Παράλληλα, ο Δήμος θα εκταμιεύσει επιπλέον 25.000-30.000 ευρώ για να ξεκινήσει η διαδικασία στειρώσεων των αδέσποτων γατιών. Στόχος είναι να στειρώνονται κάθε χρόνο περίπου 1.000 γάτες ώστε σε 5 χρόνια ο αριθμός των αδέσποτων γατιών να μειωθεί σημαντικά.

Να σημειωθεί πως στα αδέσποτα σκυλιά εκτός από την στείρωση παρέχεται και κτηνιατρική περίθαλψη, κάτι το οποίο στις γάτες δεν είμαι εφικτό, εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού τους αλλά και του πολύ μεγάλου κόστους που θα εκτινάξει τον προϋπολογισμό του Δήμου για τα ζώα συντροφιάς. Πάντως, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά διαθέτει σε εθελοντές φιλόζωους ξηρά τροφή για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων σε περιοχές του Δήμου.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 29, Φεβρουάριος 2021