Ήδη έχουν σημειωθεί και καταγραφεί τα πρώτα αποτελέσματα από τις περιβαλλοντικές δράσεις που πραγματοποιεί με αμείωτη ένταση η διοίκηση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. 

Η «εξωκοινοβουλευτική» αντιπολίτευση που αποτελείται από μια μικρή μερίδα ανθρώπων που όλοι έχουν κοινό παρανομαστή την αποτυχία τους στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019, υποστηρίζουν με αόριστα επιχειρήματα την αντιπεριβαλλοντική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής. Είναι ιδιαίτερα θλιβερό, όταν ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει αναδειχθεί πρωταθλητής ανακύκλωσης και βάσει στοιχείων είναι ο αποτελεσματικότερος Δήμος της χώρας στο συγκεκριμένο τομέα, να επιμένουν κάποιοι ότι συμβαίνει το αντίθετο με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και ενδεχομένως την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων. Η συγκεκριμένη στάση τους εκτός των άλλων, προσβάλλει τους κατοίκους της πόλης που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Δήμου και συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικές ενέργειες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο πλαίσιο μια ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής στρατηγικής που εφαρμόζεται τα τελευταία πέντε χρόνια στην πόλη. Ο Δήμος εφαρμόζει καινοτόμα προγράμματα διαλογής στην πηγή με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού εκτροπής από την ταφή των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων από 9% το 2014 σε ποσοστό άνω του 30% το 2019.

Επίσης, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σχολικά κτήρια, τη μετατροπή του Δημαρχείου Βουλιαγμένης σε κτήριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης, την εγκατάσταση 9.500 νέων φωτιστικών LED στο οδικό δίκτυο και στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, έχει επιτευχθεί εκτός από το οικονομικό όφελος της εξοικονόμησης ενέργειας για το ταμείο του Δήμου και η εξοικονόμηση 4.265 μεγαβατώρων ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες αντιστοιχούν στη μείωση εκπομπής 2,7 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα, για να απορροφηθεί από την ατμόσφαιρα αυτή η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτούνται 214.000 μεγάλα δέντρα.

Μπορεί η Βουλιαγμένη, η Βούλα και η Βάρκιζα να είναι «πνιγμένες» στα δέντρα και να αποτελούν έναν φυσικό πνεύμονα πρασίνου, ωστόσο η δημοτική αρχή συνεχίζει να εμπλουτίζει με πράσινο και τις τρεις δημοτικές ενότητες. Συγκεκριμένα, από το 2014, έτος που ανέλαβε το τιμόνι του Δήμου ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, έχουν φυτευτεί εντός του οικιστικού ιστού περισσότερα από 16.000 δέντρα ύψους από 2,5 μέτρα έως 10 μέτρα. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η φύτευση 1.000 μεγάλων δέντρων σε Βάρκιζα και Βούλα.

Αξίζει να τονιστεί, πως ο Δήμος 3Β με τη δημιουργία του δημοτικού φυτωρίου παράγει ετησίως 40.000 ανθοφόρα και καλλωπιστικά φυτά, τα οποία τα απολαμβάνουμε όταν φυτεύονται σε διάφορα σημεία της περιοχής.

{Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοσιογράφος στο φύλλο Ιουλίου}