Επιστολή στο δήμαρχο κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλο έστειλε την Τρίτη 24 Μαρτίου ο Κώστας Πασακυριάκος δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, με πρόταση για δέσμη μέτρων που μπορεί να πάρει ο Δήμος, ώστε να βοηθηθούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ακολουθεί η επιστολή:

Κύριε Δήμαρχε,

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας και ανακούφισης πληθυσμιακών ομάδων εξαιτίας της πανδημίας του Κορονοϊού, σάς καταθέτουμε μία δέσμη μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν, προκειμένου να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, αυτές τις κρίσιμες στιγμές που ζούμε όλοι μας.

Προτείνουμε:

– Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
– Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
– Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους, όπως για παράδειγμα τα κυλικεία των σχολείων.
– Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά. Ήδη αυτό το μέτρο έχει παρθεί και συμφωνήσαμε στην εκ περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου.
– Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν – εάν έχουν ξεκινήσει – οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
– Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. Γι’ αυτό το θέμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό θα μπορούσε να γίνει περαιτέρω συζήτηση, εάν το επιθυμείτε.
– Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του δήμου. Γνωρίζω ήδη ότι υπάρχει έγκαιρα μέριμνα για αυτό. Πρέπει να επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων προστασίας και να εξασφαλίζουμε την επάρκειά τους για όσο διάστημα χρειαστεί.
– Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, σε αμαξοστάσια, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς και σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους. Εχει ξεκινήσει ήδη πρόγραμμα απολυμάνσεων και πρέπει να επεκταθεί όπου είναι απαραίτητο.
– Διασύνδεση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός όλων των άλλων η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.
– Γνωρίζω ότι ήδη έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί η Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης σε καθημερινή βάση που καταγράφει αιτήματα για έμπρακτη βοήθεια σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα. Σάς ενημερώνω ότι ο συνδυασμός μας είναι στη διάθεση του Δήμου για να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, μέσω του Σχεδίου που έχει εκπονηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία.

Με εκτίμηση,

Κώστας Πασακυριάκος
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης