Χωρίς να καεί ούτε ένα δέντρο στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έληξε η φετινή αντιπυρική περίοδος που διαρκεί κάθε χρόνο από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας των 3Β.

Μιλώντας στον «Δημοσιογράφο» η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Δήμητρα Σουτόγλου, τόνισε πως η φετινή αντιπυρική περίοδος έληξε με απόλυτη επιτυχία και αυτό συνέβη καθώς ο μηχανισμός του Δήμου αλλά και οι εθελοντικές ομάδες της πόλης βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών. Επιπλέον, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος εξήρε και την συμβολή των εθελοντικών ομάδων: «Έχουμε άριστη συνεργασία με τους εθελοντές μας, οι οποίοι προσέφεραν με γνήσιο αλτρουισμό και γενναιότητα τις υπηρεσίες τους για να διασφαλίσουν το πράσινο στον Δήμο», ανέφερε η Δήμητρα Σουτόγλου, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας και της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας και Πυρασφάλειας Βάρης, καταγράφηκαν 17 περιστατικά κατάσβεσης φωτιάς κυρίως σε ξερά χόρτα που προκλήθηκαν από αναμμένα τσιγάρα και 10 περιστατικά άντλησης υδάτων. Επίσης, διενεργήθηκαν 15 έλεγχοι για υπαίθριες ψησταριές, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 52 κοπές δέντρων που είχαν πέσει εξαιτίας των ανέμων. Να σημειωθεί πως τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε κηρύξει σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» την Αττική συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όλος ο μηχανισμός του Δήμου βρισκόταν σε επιφυλακή για ένα 48ωρο, πραγματοποιώντας συνεχείς περιπολίες σε όλο τον ορεινό όγκο της πόλης και στις περιοχές περιαστικού πρασίνου. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα 24ωρα μπλόκα και συνολικά 50 μπάρες για τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας οχημάτων σε όλη την έκταση περιαστικού πρασίνου της πόλης.

Η αντιπυρική περίοδος πέρασε αναίμακτα και τώρα για την Πολιτική Προστασία και τις εθελοντικές ομάδες υπάρχει η πρόκληση της αντιμετώπισης προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν στη διάρκεια του Χειμώνα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Ήδη από τις πρώτες ημέρες του Φθινοπώρου, γίνεται συστηματικός καθαρισμός των φρεατίων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Συμπερασματικά, τόσο τα μέλη των εθελοντικών ομάδων όσο και η ομάδα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, με ιδιαίτερη αυτοθυσία συνέβαλαν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών τους.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 15, Νοέμβριος 2019