Η συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο για την κλιματική αλλαγή και την εξοικονόμηση ενέργειας έχει ενταθεί. Είτε δέχεται κανείς την καθοριστικη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα για τις αλλαγές που παρατηρούνται στο κλίμα, είτε όχι, οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν και η κλιματική αλλαγή έχει έντονο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του ανθρώπου.

Η Ευρωπαϊκή ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του φαινομένου προσπαθεί με όλους τους διαθέσιμους πόρους που έχει να σχεδιάσει την ενιαία στρατηγική της, να πιέσει στην υλοποίηση δράσεων και να κάνει αρωγούς στην προσπάθεια της και τα υπόλοιπα κράτη. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε μια προσπάθεια μείωσης των ενεργειακών απαιτήσεων και εκπομπών.

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σημαντικός παράγοντας για τη διαφύλαξη και την προστασία τους περιβάλλοντος και με βάση αυτή τη φιλοσοφία ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει κάνει τις εξής ενέργειες. Τοποθετήθηκαν 6.250 φωτιστικά νέας τεχνολογίας (LED) στους δρόμους και άλλα 3.150 σε πάρκα και πλατείες, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας κατά 55%-60% με οικονομικό όφελος περί τα 400.000 ευρώ ετησίως. Με τη νέα τεχνολογία φωτίζεται η πόλη 2,5 φορές περισσότερο, αποφεύγεται η φωτορύπανση, προστατεύεται το περιβάλλον και μειώνεται σημαντικά το αποτύπωμα του Δήμου. Επιπλέον, έχουν εγκατασταθεί σύγχρονα τριφασικά φωτοβολταϊκά συστήματα σε τέσσερα σχολικά συγκροτήματα της πόλης, τα οποία σήμερα είναι ενεργειακά αυτόνομα. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες σχολικές μονάδες.

Το κτήριο του Δημαρχείου Βουλιαγμένης μετατρέπεται σε κτήριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης, σε μια σειρά ανακατασκευών και παρεμβάσεων μέσω του Ευρωπαϊκού έργου InnoWEE, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρπγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Επίσης, σύμφωνα με την δημοτική αρχή, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και προχωράει η δημοπράτηση του νέου πρότυπου βρεφονηπιακού σταθμού, στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών και Αλεξάνδρας στη Βούλα. Πρόκειται για ένα κτήριο με πλήρη ενεργειακή αυτονομία, μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και με συστήματα περισυλλογής, φιλτραρίσματος και κατανάλωσης του βρόχινου νερού. Το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζεται ως «Κτήριο του μέλλοντος» ενώ συμμετέχει σε Ευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Τέλος, μειώθηκε περαιτέρω το ενεργειακό αποτύπωμα του Δήμου, καθώς δόθηκε έμφαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας για τα δημοτικά κτήρια και τον στόλο των οχημάτων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

{Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ‘Δημοσιογράφος‘ στο φύλλο Σεπτεμβρίου}