Φαίνεται πως βασικός αντίπαλος για το συνδυασμό που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στις δημοτικές εκλογές, είναι η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Κώστας Πασακυριάκος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών, με αναρτήσεις τους και σχόλια στο διαδίκτυο, αλλά και σε προσωπικές επαφές με κόσμο, στοχοποιούν προσωπικά τον Κώστα Πασακυριάκο, με αιχμή το μεγάλο αριθμό απουσιών που είχε από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου κατά τα έτη 2015, 2016 και λιγότερο το 2017. Απουσίες που σύμφωνα με πληροφορίες οφείλονται σε σοβαρούς προσωπικούς λόγους, τους οποίους ποτέ δεν επικαλέστηκε ως άλλοθι , σε αντίθεση με άλλους δημοτικούς συμβούλους την ίδια περίοδο… Προκαλεί βέβαια απορία και ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση κάτι τέτοιο, ωστόσο, μάλλον το επιτελείο της ΡΙΚΙΠ βρίσκεται σε μεγάλο αναβρασμό και ανησυχία.

Και είναι λογικό αφού στην πενταετή θητεία του εκλεγμένου της δημοτικού συμβούλου, αυτό που έχει μείνει στον κόσμο που παρακολουθεί τις συνεδριάσεις, είναι μία – τουλάχιστον – χλιαρή ρητορική και μία συναίνεση σε μεγάλο ποσοστό στα όσα έφερνε στο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Μάλιστα, ορισμένοι, με αφορμή τη συνεργασία Κωνσταντέλλου – Μπελετσιώτη, λένε πως για κάποιον που παρακολουθεί στενά τα δημοτικά πράγματα, δεν θα φαινόταν πολιτικά παράδοξο ακόμα και μία πρόθεση συνεργασίας προερχόμενη από την ΡΙΚΙΠ με την παράταξη Κωνσταντέλλου. Ακραίο φυσικά να συνέβαινε κυρίως από την πλευρά του Δημάρχου.

Αρκετοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είχαν καταψηφίσει πολλά θέματα, ανάμεσα σε αυτά και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Κωνσταντέλλου. Κάτι που είθισται να γίνεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση, μιας και το Τεχνικό Πρόγραμμα, ως κομμάτι του προϋπολογισμού, είναι το βασικό εργαλείο πολιτικής και διοίκησης μιας Δημοτικής Αρχής.

d7ac908a1768714e3946a4ea152545e0_L.jpg
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιος δήμαρχος, Κώστας Πασακυριάκος

Αντίθετα, ο Θάνος Ματόπουλος το 2014 (13.10) για παράδειγμα ψήφισε ΠΑΡΩΝ στη διαδικασία ψηφοφορίας για το Τεχνικό Πρόγραμμα και μάλιστα στην τοποθέτησή του είχε πει:
«Ακριβώς επειδή δεν βλέπουμε αρνητικά αλλά βλέπουμε ένα σχέδιο το οποίο είναι πολύ φιλόδοξο, περιμένουμε και εμείς να δούμε τα πρώτα βήματα, δηλώνουμε προς το παρόν ΠΑΡΟΝΤΕΣ». Βέβαια, το «προς το παρόν» έγινε και προς το μέλλον αφού και τα επόμενα χρόνια κράτησε την ίδια στάση στο θέμα του Τεχνικού Προγράμματος. Γι αυτό άλλωστε σε μια αποστροφή του λόγου του ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος σε μια συνεδρίαση είχε πει: «Μα κύριε Ματόπουλε εσείς μας είπατε να βάλουμε αυτούς τους κωδικούς γιατί δεν το ψηφίζετε…;»

Η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή δεν ήταν η μοναδική που στην ουσία «σιγοντάριζε» τη Διοίκηση του Δήμου.

Στις 26.9.2016 στη συνεδρίαση για την έγκριση του μνημονίου συνεργασίας με την ΕΤΑΔ για την παραχώρηση των παραλιών στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ενώ η συμφωνία προβλέπει ότι θα υπάρξει επιχειρηματική αξιοποίηση και εκμετάλλευση και μάλιστα προβλέπει και τα ποσοστά που θα αποδίδει ο Δήμος στην ΕΤΑΔ (20%) από τα έσοδα παραχώρησης σε επιχειρηματίες, ο Θάνος Ματόπουλος κρατά την εξής στάση:

(αντιγράφουμε από τα πρακτικά)

«(…) η συμφωνία αυτή (σ.σ. με την ΕΤΑΔ) δίνει την εντύπωση στο ευρύ κοινό, όπως και αρθογραφήθηκε, ότι πρόκειται να νοικιάσουμε τις παραλίες που μας ανήκουν.

Εάν σήμερα έχουμε ένα τόσο στενό σκεπτικό δεν θα προχωρήσουμε στην αποδοχή της παραχώρησης και το πράγμα όπως είπε και ο Δήμαρχος θα γίνει δυσκολότερο λόγω του Υπερταμείου.

(…) Έχουμε κάποιες ενστάσεις και θέλουμε να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία από κοντά με κριτικό θετικό πνεύμα. Δεν είμαστε αρνητικοί, το λέω εκ των προτέρων και ψηφίζουμε «παρών» με αυτό το σκοπό».

Πάλι «παρών» λοιπόν από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε ένα θέμα στο οποίο η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Κώστας Πασακυριάκος στην ίδια συνεδρίαση ήταν ο μοναδικός που είχε καταψηφίσει, στη λογική της τήρησης κάποιων βασικών αρχών της Αριστεράς, όπως η διαφύλαξη του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των παραλιών…

Ένα από τα κομβικά σημεία συναίνεσης της ΡΙΚΙΠ με τη διοίκηση Κωνσταντέλλου ήταν το θέμα του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης 2015 – 2019. Αυτό το Σχέδιο στην ουσία αφοράτο σύνολο της πολιτικής που ακολούθησε η Διοίκηση Κωνσταντέλλου την προηγούμενη πενταετία. Όσες αποφάσεις πήρε, όσα έργα έκανε, όποιον σχεδιασμό υλοποίησε πατούσε πάνω σε αυτό το Σχέδιο.

Ο Δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος σε εκείνη τη συνεδρίαση της 21 Δεκέμβρη 2015 είχε πει χαρακτηριστικά: «Εγώ θα ήθελα απλά και μόνο για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό ως εργαλείο είναι το Επιχειρησιακό πρέπει να κάτσουμε και θα σας παροτρύνω αυτό να το κάνετε. (…) Αλλά αυτό το οποίο είναι το πιο σημαντικό και το οποίο θα ήθελα εγώ να στηλιτεύσω είναι ότι σήμερα είναι η παρουσίαση αυτή και το περιεχόμενο της Β΄ Φάσης, είναι μία από τις πιο σημαντικές ενέργειες – αποφάσεις που θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα η συζήτηση που θα μπορεί να γίνει είναι συζήτηση η οποία έχει ορίζοντα από εδώ και πέρα για το σύνολο της διάρκειας αυτής της Δημοτικής Περιόδου, δηλαδή, μέχρι το 2019. (…) Εάν καταφέρουμε από αυτό το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα να υλοποιήσουμε το μισό ο Δήμος θα αλλάξει όψη και κατεύθυνση άρδην…».

Σε αυτό το θέμα λοιπόν, ο συνδυασμός της ΡΙΚΙΠ και ο Θάνος Ματόπουλος κάνει μια εξαντλητική παρουσίαση και στο τέλος ψηφίζοντας «ΠΑΡΩΝ» αποδέχεται στην ουσία όλη τη φιλοσοφία της διοίκησης Κωνσταντέλλου. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι στη διαδικασία της ψηφοφορίας και αφού δηλώνει «ΠΑΡΩΝ» η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λυδία Αργυροπούλου λέει χαρακτηριστικά: «Κύριε Ματόπουλε τόση ώρα …. Θα είχαμε κιόλας …. Όλα ωραία και καλά», σκορπώντας άφθονο γέλιο σε όσους παρακολουθούν τη συνεδρίαση και την επί ώρα ανάλυση Ματόπουλου, ο οποίος τελικά δήλωσε ΠΑΡΩΝ…

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που δείχνουν ξεκάθαρα πως η πράγματι ανελλιπής παρουσία του Θ. Ματόπουλου στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όχι μόνο δεν ανησυχούσε τη Δημοτική Αρχή, αλλά κάποιοι από την παράταξη Κωνσταντέλλου, στο περιθώριο των συνεδριάσεων στους διαδρόμους του κτιρίου του Δήμου, ψιθύριζαν πως βρήκαν έναν «απρόσμενο σύμμαχο». Προφανώς, για τον προοδευτικό, αριστερό κόσμο που κατοικεί στην περιοχή, δεν πέρασαν στο ντούκου όλα αυτά. Γι αυτό όλο και περισσότεροι στρέφονται στον Κώστα Πασακυριάκο και τη Λαϊκή Συσπείρωση. Η σύνθεση του ψηφοδελτίου στο οποίο συμμετέχουν αρκετοί από άλλους πολιτικούς χώρους της Αριστεράς, καταμαρτυρούν ακριβώς αυτό.

Έτσι εξηγείται και η πολεμική από το ΣΥΡΙΖΑ προς τον Κ. Πασακυριάκο με μοναδικό επιχείρημα τις απουσίες του από το δημοτικό συμβούλιο.