Στην παραχώρηση της «Ακτής Β’ Βούλας» και της «Α’ Ακτής Βούλας (camping) σε επιχειρηματικά σχήματα, προχωρά η διοίκηση του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μέσω δημοπρασίας στις 24 Απριλίου.

Την αντίθεσή του σε αυτή την εξέλιξη εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και υποψήφιος Δήμαρχος, Κώστας Πασακυριάκος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 8 Απριλίου

Ο Κώστας Πασακυριάκος με αφορμή αυτή την εξέλιξη δήλωσε:
«Οταν είχε έρθει το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο στις 26 Σεπτέμβρη του 2016, ήμουν ο μόνος που καταψήφισα, εκπροσωπώντας τη Λαϊκή Συσπείρωση. Γιατί βλέπαμε πως αυτό που έρχεται είναι απλά μία αλλαγή σκυτάλης στο ποιος θα προχωρήσει την παραχώρηση των παραλιακών «φιλέτων» σε επιχειρηματικά σχήματα.

Το λέγαμε και τότε, όταν όλοι πανηγύριζαν (ή εξέφραζαν κάποιες επιφυλάξεις) για τη “μεγάλη νίκη” και τη δικαίωση δεκαετιών. Και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

Ενα μήνα πριν τις εκλογές, έρχεται αυτή η εξέλιξη.
Στη «Ακτή Β’ Βούλας» οι επιχειρηματίες με «συνεταίρους» δήμο και ΕΤΑΔ θα μοιράζονται τα κέρδη από το εισιτήριο στην πλάζ και βέβαια τα κέρδη από τις εμπορικές χρήσεις μέσα στην πλαζ. Από τα κέρδη των επιχειρηματιών ο δήμος θα παίρνει ένα προκαθορισμένο ετήσιο μίσθωμα και θα αποδίδει το 20% στην ΕΤΑΔ.

Στην «Α’ Ακτή Βούλας» (camping) μπορεί να μην υπάρχει εισιτήριο εισόδου αλλά οι εμπορικές χρήσεις και τα όσα θα ζητάνε οι επιχειρηματίες για τη χρήση των εμπορικών χρήσεων, είναι προφανές ότι αντικειμενικά θα λειτουργήσουν ως φρένο για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες όχι μόνο της περιοχής αλλά όλης της Αττικής.

Από κοντά σε όλο αυτό το “σχέδιο αξιοποίησης” και η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Θυμίζουμε τη δήλωση του αντιπεριφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Φιλίππου που ήταν παρών και τοποθετήθηκε σε εκείνη τη συνεδρίαση. “Σκεφτείτε αυτές τις χιλιάδες, τα εκατομμύρια κόσμο που δεν έχουν που να πάνε; Και να ξέρετε ότι και οικονομικά, θα είναι και οι καλύτεροί μας πελάτες”.

Αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΤΑΔ, των επιχειρηματικών ομίλων και αυτή τη λογική υλοποιεί η διοίκηση του Δήμου.

Πως να μην λέει λοιπόν η κυρία Δούρου ότι εάν ψήφιζε στο Δήμο μας, θα ψήφιζε το Γρηγόρη Κωνσταντέλλο;
Πώς να μην αφιερώνει ο Δήμαρχος ολόκληρη σελίδα στον απολογισμό του έργου της Διοίκησής του, στην περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ;

Λογικό είναι, αφού την ίδια αντιλαϊκή πολιτική υπηρετούν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δηλώνει ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση.
Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατραπούν οι σχεδιασμοί εμπορευματοποίησης «φιλέτων» της παραλιακής ζώνης.

Καλούμε τους δημότες να αναλογιστούν τις εξελίξεις που έρχονται.
Και να πάρουν θέση και με την ψήφο τους στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.
Να αγωνιστούν μαζί μας για να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.
Να αγωνιστούμε μαζί για πραγματικά ελεύθερη πρόσβαση για όλο το λαό σε όλες τις παραλίες. Για εμάς και τα παιδιά μας.
Να αγωνιστούμε για να μην υπάρχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στις παραλίες».

Τι προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης των παραλιών

Η διαδικασία της δημοπρασίας, όπως αναφέρουν και τα τεύχη δημοπράτησης, στηρίζεται σε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που έκανε αποδεκτή την παραχώρηση από την ΕΤΑΔ, παραλιακών «φιλέτων» στο δήμο με τον όρο να προχωρήσει η εμπορευματοποίησή τους. Και μάλιστα όρος αυτής της συμφωνίας που – μόνο η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ την καταψήφισε – ήταν να υπάρχει ετησίως απόδοση προς την ΕΤΑΔ ίση με το 20% των εσόδων του δήμου από την εμπορευματοποίηση των παραλιών!

Πιο συγκεκριμένα:

1. Για την Ακτή Β’Βούλας, συνολικής έκτασης 73.832 τ.μ.
Στα τεύχη διακήρυξης της δημοπρασίας προβλέπεται η τμηματική παραχώρηση της παραλίας μέσω πλειοδοτικής διαδικασίας για 14 χρόνια (έως το 2033). Οι ζώνες που θα παραχωρηθούν σε επιχειρηματικά σχήματα είναι:

Ζώνη Α’: Με μίσθωμα προς το δήμο 70.000 το χρόνο. Κατασκευή αναψηκτηρίου και τραπεζοκαθισμάτων, δύο γήπεδα beach volley και ρακετών, κτίρια διοίκησης, ομπρέλες και καθίσματα.

Ζώνη Β’: Με μίσθωμα 120.000 το χρόνο. Αναψυκτήριο, χώρος εκδηλώσεων, πισίνα, κτίριο πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Ζώνη Γ‘: Με μίσθωμα 20.000 το χρόνο. Εστιατόριο και τραπεζοκαθίσματα.

Για αυτές τις τρεις ζώνες θα υπάρχει αντίτιμο (εισιτήριο εισόδου) σε όποιον θέλει να τις επισκεφτεί εκτός από τους δημότες της περιοχής. Οι επιχειρηματίες θα φτιάξουν κάποιες κοινόχρηστες ζώνες όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη μόνο σε αυτές.

2. Για την Ακτή Α’ Βούλας (κάμπινγκ), συνολικής έκτασης 58.710 τ.μ.
Στα τεύχη διακήρυξης της δημοπρασίας προβλέπεται η τμηματική παραχώρηση της παραλίας μέσω πλειοδοτικής διαδικασίας. Οι ζώνες που θα παραχωρηθούν σε επιχειρηματικά σχήματα είναι:

Ζώνη Α’: Με μίσθωμα προς το δήμο 230.000 το χρόνο. Γυμναστήριο, εμπορικό κατάστημα, κάμπινγκ, μαγαζιά, γήπεδα.

Ζώνη Β’: Θερινό σινεμά, κυλικείο, Κοινόχρηστοι χώροι.

Το σχέδιο υλοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Αττικής.