Στο 3ο Forum του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) με κεντρικό θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Ανθεκτικές Πόλεις, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό – Πολιτιστικό Κέντρο της Αργυρούπολης, συμμετείχε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Μέσα από 9 ενότητες διαλόγου έγινε ουσιαστική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και όλων των συνεργαζόμενων φορέων και Δήμων συνδιαμορφώνοντας την περιβαλλοντική ατζέντα της επόμενης μέρας.  Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος συμμετείχε ως συντονιστής στο μεγάλο Forum του ΣΠΑΥ, στη θεματική ενότητα «Ορεινοί Όγκοι της Αττικής και Ρέματα που Εκπέμπουν SOS» κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πλανήτη με αφορμή τον «κλιματικό πόλεμο» που ζούμε, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Οι ορεινοί όγκοι και τα ρέματα που εκπέμπουν sos είναι ένα επίκαιρο ζήτημα και άκρως επικίνδυνο για το μέλλον των πόλεων. Ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο τους ορεινούς όγκους και τις πόλεις που έχουν ρέματα, αλλά το sos εκπέμπει και στους αστικούς ιστούς των πόλεων οι οποίες λαμβάνουν τεράστιους όγκους νερού και δημιουργούν ανυπολόγιστες καταστροφές στο περιβάλλον αλλά και στις περιουσίες των ανθρώπων» είπε ο Δήμαρχος.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατά την εισήγηση του εξήγησε ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων της χώρας δεν επαρκεί ώστε να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) που εμφανίζοντας ανά τακτά διαστήματα. «Πριν από ένα χρόνο, είδαμε ένα φαινόμενο στη Θεσσαλία που το συναντάμε μια φορά κάθε χίλια χρόνια, είναι το φαινόμενο της «χιλιετίας». Οποτεδήποτε σχεδιάζουμε υδραυλικά δίκτυα, τα υλοποιούμε με την λογική του «Φ». Το «Φ» είναι η περίοδος επαναφοράς, δηλαδή σε πόσα χρόνια ένα ισχυρό καιρικό φαινόμενο μπορεί να επαναληφθεί. Τα Τεχνικά έργα στην Ελλάδα, κατασκευάζονται στο εύρος «Φ30» έως «Φ50», δηλαδή σχεδιάζονται υποδομές για να αντέξουν το μέγιστο πλημμυρικόφαινόμενο το οποίο με τα προγνωστικά μοντέλα που διαθέτει η καιρική επιστήμη, θα επαναληφθεί κάθε 30 έως 50 χρόνια. Στην περίπτωση της Θεσσαλίας, αυτό το στατιστικό στοιχείο δεν βγήκε καθώς ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που δέχτηκε τόσο μεγάλο όγκο νερού. Συνεπώς, οι πόλεις αυτή την στιγμή είναι απροστάτευτες απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα απόρροια της κλιματικής αλλαγής και των συχνότερων φαινομένων» είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ανέφερε ότι ο μεγάλος στόχος που θα πρέπει να τεθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς είναι να διατηρηθεί στο σημερινό επίπεδο η αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών και στο μέλλον να δημιουργηθούν νέες σύγχρονες υποδομές που θα είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τα καιρικά φαινόμενα τα οποία όσο περνούν τα χρόνια θα είναι εντονότερα και πιο επικίνδυνα.