Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι το πιο σημαντικό κομμάτι του σπιτιού μας είναι η κουζίνα. Εκεί περνάμε τον περισσότερο χρόνο μαγειρεύοντας και δημιουργώντας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Οι πιο καίριες συζητήσεις στην οικογένεια έχουν λάβει χώρα στον χώρο αυτό, εκεί που τα μέλη κάθε μεσημέρι θα συναντηθούν για να γευματίσουν ή να δειπνήσουν μαζί.

Τα παλιά χρόνια η κουζίνα δεν ήταν ένα αξιαγάπητο μέρος. Ήταν το σημείο που η γυναίκα θα πέρναγε όλη της την ημέρα για να ετοιμάσει το φαγητό για την οικογένεια, χωρίς βοήθεια, απομονωμένη σε ένα δωμάτιο μακριά από το υπόλοιπο σπίτι. Πολλές φορές στα αγροτικά σπίτια η κουζίνα ήταν απομονωμένη σε άλλο κτίριο δίπλα στο σπίτι. Σήμερα, όλα τα μέλη της οικογένειάς συνεργάζονται και περνάνε ευχάριστα, δημιουργώντας μαζί το φαγητό της ημέρας και ό,τι άλλη λιχουδιά μπορεί να σκεφτούν. Στη συνέχεια θα δούμε πως μπορούμε να ενσωματώσουμε τα ντουλάπια κουζίνας και τις ηλεκτρικές συσκευές, έτσι ώστε να έχουμε άπλετο, αποθηκευτικό χώρο αλλά και να μπορούμε να κινούμαστε άνετα κατά την προετοιμασία του φαγητού ή του σερβιρίσματος.

Δημιουργήστε χώρο για όλους

Το μαγείρεμα μπορεί να είναι πιο διασκεδαστικό όταν συμμετέχουν όλοι, επομένως σχεδιάστε την κουζίνα σας για να χωρέσει περισσότερα άτομα. Η ιδέα μιας νησίδας στην μέση της κουζίνας μπορεί να προσφέρει επιπλέον χώρο εργασίας και αποθήκευσης.

Μετακινήστε τα αντικείμενα μέσα στους πάγκους εργασίας και αποθηκεύστε τα σε ντουλάπια ή σε ράφια, για να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο. Προσπαθήστε να βάλετε και τα παιδιά στην προετοιμασία του φαγητού, αγοράζοντας ένα σκαμπό στο οποίο μπορούν να σταθούν για να φτάσουν στην επιφάνεια του πάγκου εργασίας. Εάν έχετε επιπλέον  χώρο, τοποθετήστε κάπου ένα τραπέζι και καρέκλες ή δείτε αν υπάρχει χώρος για μερικά σκαμπό στην νησίδα.

Μια λειτουργική κουζίνα μπορεί να γίνει πιο φιλόξενη με την προσθήκη μερικών καλά επιλεγμένων αξεσουάρ. Συνδυάστε την αισθητική με την πρακτικότητα, αποθηκεύοντας τρόφιμα σε δοχεία σε ζεστές αποχρώσεις ή  φωτεινά χρώματα και επιλέξτε μικρές συσκευές σε παστέλ αποχρώσεις ή με ρετρό σχέδια.

Ο φωτισμός στις κουζίνες παίζει μεγάλο ρόλο, τόσο για τη σωστή λειτουργία της όσο και για τη δική μας εξυπηρέτηση αν θέλουμε να βλέπουμε τι μαγειρεύουμε. Ο φωτισμός μπορεί να  δημιουργήσει μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Σκεφτείτε μερικά κρεμαστά φωτιστικά που θα εστιάζουν στο τραπέζι ή μερικά φώτα κρυμμένα κάτω από το ντουλάπι για να φωτίσετε τον πάγκο εργασίας.

Εάν θέλετε να ανακαινήσετε την κουζίνα σας, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να σχεδιάσετε μια διάταξη που θα ταιριάζει σε όλους. Άσχετα με το τι θα επιλέξετε μην ξεχάσετε ότι, το ψυγείο, ο φούρνος και ο νεροχύτης θα πρέπει να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και να είναι προσβάσιμα.

Τέλος, καλό είναι πέρα από τα βασικά έπιπλα κουζίνας να αφιερώσουμε χρόνο για την εσωτερική διακόσμηση της κουζίνας με μαξιλάρια και ωραίες κουρτίνες ή στόρια για τα παράθυρα που να ταιριάζουν με τα υπόλοιπα κομμάτια της κουζίνας. Με τα καταλληλά σχέδια και μοτίβα στα υφάσματα μπορείτε να προσθέσετε ζεστούς τόνους που θα σας κάνουν να αισθάνεστε πιο άνετα, σαν να είστε στο σαλόνι παρά σε ένα χώρο μαγειρέματος.