Ολοένα και πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό τα φαινόμενα της νεανικής παραβατικότητας στην περιοχή μας και αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να προβληματίσει όλους μας
και κυρίως την Ελληνική Αστυνομία που είναι η πλέον αρμόδια για να προλαμβάνει τέτοιες ενέργειες.

Η νεανική παραβατικότητα δεν είναι τωρινό φαινόμενο αλλά υπήρχε και στο παρελθόν. Βέβαια, τα περιστατικά παραβατικότητας του παρελθόντος ωχριούν μπροστά σε αυτά που έχουν εμφανιστεί στη σημερινή εποχή και τα οποία καταγράφουν ραγδαία αύξηση. Στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης η νεανική παραβατικότητα παρουσιάζει μια σημαντική αύξηση.

Μόλις πέσει το σκοτάδι, εμφανίζονται κυρίως στην πλατεία της Βούλας και της Βάρκιζας διάφορες συμμορίες ανηλίκων, άλλες ακίνδυνες και άλλες ύποπτες. Φυσικά, μικρές ομάδες ανηλίκων βλέπουμε και στα στενά της περιοχής προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις βανδαλισμούς κοινοχρήστων χώρων.

Πώς θα μπορούσε να αποτραπούν τέτοιου είδους φαινόμενα; Μόνο με τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας στις πλατείες αλλά και τη διαρκή περιπολία σε όλο το εύρος του Δήμου. Το μοναδικό μέτρο που έχει πάρει η ΕΛΑΣ είναι οι σποραδικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί στην περιοχή κατά της παραβατικότητας των ανηλίκων.

Η πιο πρόσφατη έγινε σε πάρκα της Βούλας και Βουλιαγμένης με την Αστυνομία να προχωρά σε ελέγχους ατόμων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, σκοπός της δράσης ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας, ενώ όπως επισημαίνεται «ανάλογες εξορμήσεις θα συνεχιστούν στο πεδίο της πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου της νεανικής εγκληματικότητας». Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και από τις ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ.

Το πλέον ανησυχητικό της νεανικής παραβατικότητας είναι το γεγονός ότι οι έφηβοι έχουν μπει βαθιά στον κόσμο των ναρκωτικών, διακινώντας τις ουσίες. «Βαποράκια» συνελήφθησαν και στην πλατεία της Βούλας πριν από λίγους μήνες. Συγκεκριμένα, οι νεαροί ηλικίας κάτω των 18 ετών, εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ και μετά από έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή τους ποσότητες κάνναβης, λευκής σκόνης κ.ά. Η έξαρση της νεανικής παραβατικότητας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Μερικοί από αυτούς είναι το οικογενειακό περιβάλλον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, μιας και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας τα καυτά ζητήματα χαρακτηρίζεται από μεγάλη δόση αδιαφορίας. Σε κάθε περίπτωση, οι εποχές που τα παιδιά μπορούσαν να περπατούν ανέμελα στα γύρω τα στενά ή ακόμα και στις πλατείες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η κοινωνία αλλάζει, οι κίνδυνοι έξω στο δρόμο έχουν γιγαντωθεί, μοναδική ασπίδα προστασίας είναι η οικογένεια.