Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τη λειτουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μετά και την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης κατά την οποία κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για το έργο.

Η συμμετοχή των πολιτών ήταν σχεδόν μηδαμινή καθώς στο διάστημα των έξι μηνών που διήρκησε η διαβούλευση, μόλις πέντε ήταν οι προτάσεις κατοίκων που έφτασαν στο Δήμο. Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά (και τελευταία), η τεχνική μελέτη την οποία συνέταξε ο έμπειρος συγκοινωνιολόγος Νικόλαος Βόσκογλου, στην οποία παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης θα αρχίζει να εφαρμόζεται στο Δήμο των 3Β σταδιακά, με την αρχή να γίνεται από τον ερχόμενο Ιούνιο στη Βουλιαγμένη και μέχρι το 2025 θα εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες της Βούλας και Βάρης.

Σκοπός του μέτρου δεν θα είναι εισπρακτικός, καθώς οι χρεώσεις θα είναι αρκετά χαμηλές ενώ τα πρώτα 30 λεπτά της στάθμευσης προβλέπεται να είναι δωρεάν.

Ενδεικτικά το τιμολόγιο στάθμευσης ενιαίο για όλες τις ενότητες είναι το εξής:

Για 1 ώρα η χρέωση θα είναι 0,25€, για δύο ώρες στάθμευσης μόλις 1€, οι τρεις ώρες στα 2,5€, οι τέσσερις ώρες στάθμευσης στα 5€, για πέντε ώρες στα 8€ ενώ κάποιος που θα αφήσει το όχημα του για έξι ώρες θα χρεωθεί με 11€. Σύμφωνα με την μελέτη, το 31% των οχημάτων σταθμεύουν στις πλατείες έως 30 λεπτά. Ουσιαστικά το σύστημα θα επιδιώξει τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης και κατανομής θέσεων στάθμευσης ανά κατηγορία (χρηστών, επισκεπτών, κατοίκων, ΑμεΑ, εργαζομένων).

Θα διασφαλιστούν οι θέσεις στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων, θα παρέχεται η δυνατότητα βραχυχρόνιας στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την τόνωση των εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (αυξάνεται ο αριθμός των εξυπηρετούμενων χρηστών στις προσφερόμενες θέσεις στάθμευσης λόγω του περιορισμού της διάρκειας στάθμευσης).

Επίσης, το μέτρο αυτό θα στοχεύσει στην αποθάρρυνση της χρήσης των ΙΧ από τους εργαζόμενους στην περιοχή και την ενίσχυση της μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και φυσικά θα εξαλειφθεί η παράνομη στάθμευση ως αποτέλεσμα συστηματικής αστυνόμευσης (με χρήση συγχρόνων τεχνολογιών) και συνεπώς καλύτερη οργάνωση της κυκλοφορίας και βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Σε πρώτη φάση, το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης θα εφαρμοστεί στην περιοχή περιμετρικά της κεντρικής πλατείας Βουλιαγμένης. Συγκεκριμένα, θα ενταχθούν στο σύστημα οι παρακάτω οδοί: Αγ. Παντελεήμονος, Διός, Ερμού, Ήρας, Θάλειας, Θησέως, Ιάσονος, Ορφέως και Πανός. Η περίοδος λειτουργίας της ελεγχόμενης στάθμευσης θα εφαρμόζεται από τις 15 Μαΐου έως 15 Σεπτεμβρίου και όλες τις ημέρες της εβδομάδας κατά τις ώρες 19:00 έως 01:00 τις καθημερινές και 13:00 έως 01:00 τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες. 

Στη Βούλα θα ενταχθούν στο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσηςοι παρακάτω οδοί: Αγ. Ιωάννου, Αυλώνος, Βασ. Παύλου, Δάφνης, Δημοκρατίας, Διγενή, Ελ. Βενιζέλου, Εφέσου, Ζεφύρου, Κονδύλη, Μικράς Ασίας, Ναυσικάς, Νηρέως, Ξενοφώντος, Πλαστήρα, Ποσειδώνος και Σμύρνης. Η περίοδος λειτουργίας του συστήματος στη Βούλα θα εφαρμόζεται όλους τους μήνες του έτους εκτός του Αυγούστου, από Δευτέρα έως Παρασκευή από 10:00 έως 15:00 και από 17:00 έως 21:00 και το Σάββατο από 10:00 έως 15:00.

Στην περιοχή του Καβουρίου στο μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης θα ενταχθούν οι εξής οδοί: Αγ. Νικολάου, Βορρέου, Εκάβης, Ηλίου – Ακτής, Ηούς, Ιφιγένειας, Κενταύρων, Κρόνου, Μάρνη, Ουρανού, Πολύμνιας, Σαπφούς, Σελήνης, και Φειδίου. Η περίοδος λειτουργίας του μέτρου θα εφαρμόζεται από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, όλες τις μέρες της εβδομάδας από τις 10:00 έως τις 21:00.

Tέλος, στην πλατεία της Βάρκιζας στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης προτείνεται να ενταχθούν οι παρακάτω οδοί: Απόλλωνος, Αφροδίτης, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Ευρυδίκης, Ήρας, και Θέμιδος. Το μέτρο θα εφαρμόζεται από τις 15 Μαΐου έως 15 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 έως τις 21:00 όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Για τους κατοίκους των περιοχών όπου θα εφαρμοστεί το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, προβλέπονται αποκλειστικές θέσεις δωρεάν χρήσης. Οι θέσεις των κατοίκων προτείνεται να αστυνομεύονται διαρκώς, όλο το 24ωρο. Σύμφωνα με την μελέτη που παρουσιάστηκε, όπως αναφέραμε και παραπάνω θα παρέχεται δωρεάν στάθμευση 30 λεπτών και η χρέωση θα ξεκινά μετά τη διάρκεια της δωρεάν στάθμευσης, ενώ τα οχήματα των ΑμεΑ που θα φέρουν το ειδικό σήμα θα σταθμεύουν δωρεάν σε όλες τις θέσεις ΑμεΑ που θα δημιουργηθούν.

Η πληρωμή του εισιτηρίου στάθμευσης θα γίνεται με τρεις τρόπους, μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, με POS και με τερματικό, με δυνατότητα να μπορούν να μπουν σταδιακά και άλλοι τρόποι πληρωμής.