Η νήσος Φλέβες αποτελεί ναυτικό Οχυρό, σύμφωνα με το Β.Δ. 373/1968, και αποτελεί το μοναδικό χώρο για την εκτέλεση προχωρημένων ασκήσεων ανορθόδοξου πολέμου από ανάλογες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Μια από αυτές τις ασκήσεις πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου 2023 με πραγματικά πυρά και ελεγχόμενες εκρήξεις. 

Αρκετοί ήταν οι κάτοικοι κυρίως της Βουλιαγμένης αλλά και της Βάρκιζας που αναρωτήθηκαν από που προέρχονται οι εκρήξεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, οι ασκήσεις στις Φλέβες θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023. 

Το «Νησί των ΟΥΚάδων»

Κατά τη δεκαετία του 1920 το νησί πέρασε στην ιδιοκτησία του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο έστησε σχετική εγκατάσταση, πιθανότατα και τον φάρο που εξακολουθεί να γίνεται διακριτός εκεί. Ήταν όμως στη δεκαετία του 1930 που μετατράπηκε και επισήμως σε Ναυτικό Οχυρό, καθώς φτιάχτηκαν πυροβολαρχίες με στόχο την ενίσχυση της προστασίας του λιμανιού του Πειραιά και του ναυστάθμου της Σαλαμίνας.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το Πολεμικό μας Ναυτικό συγκρότησε ειδική μονάδα βατραχανθρώπων (Ο.Υ.Κ.), οι Φλέβες έγιναν γνωστές ως το «Νησί των ΟΥΚάδων». Κι αυτό γιατί λειτούργησαν ως κατεξοχήν περιοχή της απαιτητικής τους εκπαίδευσης, δηλαδή ως πεδίο για καταδύσεις μεγάλου βάθους και για ασκήσεις ανορθόδοξου πολέμου με και χωρίς χρήση εκρηκτικών.

Πλέον έχει χαλαρώσει ο στρατιωτικός έλεγχος στο νησί, το οποίο πέρασε πλέον στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων.